Krimi

Útoky na cudzinky na verejnosti nie sú v Bratislave výnimočné

Pracovníčky organizácie ADRA upozorňujú, že leto 2018 prinieslo ďalšie útoky na cudzinky v uliciach centra Bratislavy, a to aj pred zrakmi ich detí.

Ilustračný obrázok k článku Útoky na cudzinky na verejnosti nie sú v Bratislave výnimočné
Zdroj: pixabay

Pracovníčky ADRA Slovensko a OZ Marginál, ktoré sa dlhodobo venujú oblasti inklúzie ľudí, ktorým Slovenská republika udelila medzinárodnú ochranu, zaznamenali počas letných prázdnin už tretí útok na klientky ich integračného projektu STEP 3. Z troch útokov v priebehu leta 2018 bolo v jednom prípade podávané trestné oznámenie a vo všetkých prípadoch sa spolupracuje so špecializovanou policajnou jednotkou NAKA.

Za bieleho dňa pred deťmi

Alarmujúcou skutočnosťou je, že sa napadnutia stali počas dňa, v ranných hodinách na rušných uliciach Bratislavy – na ceste do škôlky s maloletými deťmi a teda priamo pred ich očami. Vo všetkých prípadoch sa jednalo o útočníkov-mužov vo veku do 30 rokov, hovoriacich slovenským jazykom. Útoky verbálnej a fyzickej povahy pred očami detí u nich môžu vyvolať dlhodobé traumy.

Psychologička projektu STEP 3 Barbora Kuchárová hovorí: „Traumy, spojené s priamym násilím, môžu u detí zanechať hlboké zranenia na zvyšok života. Následná retraumatizácia alebo postraumatická stresová porucha sa môže prejavovať depresiou, panickou poruchou alebo až samovraždou.“

Zároveň je na zamyslenie, prečo sú napádané ženy s deťmi. V dvoch z týchto troch prípadov išlo o napadnutie somálskej matky so šesťročným dieťaťom, a to najprv agresívnym a vulgárnym pokrikovaním. O niekoľko dní neskôr ďalší útočník toto 6-ročné dieťa na ulici sotil.

Tretí prípad sa týkal irackej matky s dvoma maloletými deťmi, ktorá kočíkovala päťmesačné dieťa a kráčala s päťročným synom do škôlky. Niekoľko metrov od škôlky túto kočíkujúcu matku zozadu od chrbta sotil neznámy muž, dožadujúci sa odpovedí ohľadne náboženstva, krajiny pôvodu a následne jej vulgárne nadával. Konkrétny útočník odišiel až vtedy, keď matka a aj jej dieťa zareagovali tým, že zavolajú políciu. Obe ženy nosia hidžáb.

Znepokojivé útoky

Riaditeľ humanitárnej a rozvojovej organizácie ADRA Slovensko, Daniel Kaba, je znepokojený útokmi, ktoré sa stali toto leto. "Zvyšujúca sa periodicita útokov na naše klientky – ženy s medzinárodnou ochranou si vyžaduje väčšiu pozornosť i riešenie. Musíme spoločne scitlivovať verejnosť voči negatívnym náladám spoločnosti voči azylantom a azylantkám, ako aj cudzincom a cudzinkám vo všeobecnosti. Boli by sme radi, keby Slovensko bolo naďalej bezpečnou a priateľskou krajinou a keby určitá časť verejnosti nevnímala tých zopár utečencov v SR ako hrozbu,“ povedal Kaba.

Ilustračné foto

Zdroj: ADRA Slovensko
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM