Maros Palesch Kultúra

Ústav pamäti národa podporila Európska komisia

Projekt Ústavu pamäti národa (ÚPN) s názvom Svedkovia z obdobia neslobody získal finančnú podporu v rámci programu Európa pre občanov.

„Vďaka získanému grantu má ÚPN možnosť rozšíriť a zintenzívniť práce na projekte, ktorý sa prehľadnou a zrozumiteľnou formou, na pozadí individuálnych svedectiev pamätníkov významných dejinných udalostí, snaží priblížiť deje a fenomény 20. storočia širokej verejnosti,“ informoval hovorca ÚPN Ján Pálffy.

Cieľom spomínaného projektu je zachytiť výpovede obetí nacizmu i komunizmu a prostredníctvom ich svedectiev a ďalších historických prameňov dokumentovať totalitné režimy 20. storočia.

Pracovníci ÚPN pomocou metodiky medzinárodného portálu Pamäť národa skladajú mozaiku spomienok stoviek jednotlivcov, ktorí sa ocitli v hraničnej situácii a sú ochotní poskytnúť o týchto skutočnostiach svoje svedectvo.

Audiovizuálne ukážky svedeckých výpovedí, ktoré sú publikované na stránkach www.upn.gov.sk a www.memoryofnation.eu, dopĺňajú životopisy svedkov, fotografie i archívne dokumenty. Všetky materiály budú preložené aj do anglického jazyka, aby boli prístupné čo najširšiemu okruhu záujemcov z celého sveta.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM