Tomáš Stupavský Rôzne

Uprednostňujete kúpaliská či jazerá? Pozrite sa, aké výhody vám ponúkajú štyri prírodné bratislavské vodné plochy

Aj vy myslíte počas týchto horúcich dní nato, ako by ste najradšej ležali niekde pri vode? Počasie už našťastie praje kúpaniu. Ľudia začínajú zapĺňať kúpaliská a brehy jazier sa pomaly hemžia opaľujúcimi Bratislavčanmi. Pozrite sa, ako bratislavské vodné plochy vítajú svojich prvých návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Uprednostňujete kúpaliská či jazerá? Pozrite sa, aké výhody vám ponúkajú štyri prírodné bratislavské vodné plochy
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Minulý týždeň sa oficiálne zahájila letná sezóna na štyroch bratislavských kúpaliskách. Od pondelka do piatku postupne prichádzalo čoraz viac a viac návštevníkov a jednotlivé vodné areály dolaďovali posledné detaily. Uplynulý víkend už všetky kúpaliská praskali vo švíkoch.

Prečítajte si tiež: Oddnes sú otvorené tri bratislavské kúpaliská. Vo vode sa už osviežite, ale v stánku s občerstvením ešte nie

Tento týždeň nám všedné dni takisto spríjemňovalo pekné počasie. Preto sme sa rozhodli, že po kúpaliskách sa pozrieme, ako sú na novú letnú sezónu pripravené štyri prírodné bratislavské jazerá.

Zlaté piesky

Asi najznámejšie bratislavské prírodné jazero sa nachádza na okraji mestskej časti Ružinov. Zlaté piesky majú výhodu, že sú takmer celé obkolesené zeleňou. Celý športovo-rekreačný areál ponúka svojím návštevníkom okrem kúpania pestrú ponuku kultúrneho a spoločenského vyžitia. Počas leta sa tu organizujú rôzne zábavné podujatia a eventy.

Ďalším benefitom jazera na Zlatých pieskoch je, že disponuje rozsiahlymi plážami, čiže sa tu zmestí mnoho ľudí. Návštevníci areálu môžu svoj voľný čas okrem kúpania stráviť rôznymi športovými aktivitami.

K dispozícií sú 2 tenisové kluby, 7 tenisových ihrísk s umelým osvetlením, 2 volejbalové ihriská, 2 ihriská pre streetball, 3 požičovne malých plavidiel, vodný tobogan (ešte nie je v prevádzke), minigolf a detské ihriská. Významnou atrakciou je aj wakeboarding. Vynovené sú napríklad prezliekarne.

Ak sa sem rozhodnete ísť kúpať hladný rozhodne nebudete. Sú tu 3 reštaurácie, jedna samoobslužná reštaurácia a 20 stánkov s rýchlym občerstvením.

Otváracie hodiny

06.06. – 21.06. 2015 pondelok – piatok: 12.00 – 18.00 sobota – nedeľa: 09.00 – 18.00
22.06. – 23.08. (01.09.) 2015 pondelok – nedeľa: 09.00 – 19.00  

Vajnorské jazero

Kúsok ďalej od Zlatých pieskov sa nachádza ďalšie prírodné jazero, ktoré je tvorené dvojicou umelých jazier, malým a veľkým. Obe tieto časti sú prepojené kanálom, nad ktorým sa nachádza most, ktorý napríklad slúži pre odvážlivcov na adrenalínový zoskok do vody.

Prečítajte si tiež: V Bratislave sa budeme potiť v poriadnych trópoch: Až takto vysoko sa u nás vyšplhajú teploty!

Vajnorské jazero (nazývané aj Bager) obklopuje z jednej strany diaľnica D1 a z druhej železničná stanica. Preto je najjednoduchšie sa sem dostať autom alebo vlakom.

Kúpanie je tu možné len na vlastné riziko, no aj tak sem chodí mnoho Bratislavčanov rado relaxovať. Niekomu tu môže prekážať, že v období najväčších horúčav je tu naozaj hlava na hlave a niekedy sa vám bohužiaľ neujde to najlepšie miesto na ležanie.

V okolí sa nachádza aj chatková oblasť alebo niekoľko stánkov s občerstvením. Najznámejšia je reštaurácia Vajnorák.

Kuchajda

V III. mestskom okrese sa nachádza známe prírodné jazero Kuchajda. To leží v blízkosti železničnej stanice Bratislava – Nové Mesto a obchodného centra Polus City Centre. Kúpalisko malo v minulosti problémy so zvýšeným obsahom siníc. V roku 2012 však bolo Úradom verejného zdravotníctva označené za vhodné na kúpanie.

Jazero celoročne slúži rybárom, ale počas leta všetkým návštevníkom aj ako rekreačné centrum. V areáli nájdete futbalové miniihrisko s umelým povrchom, plochy na plážový volejbal, ihrisko na basketbal, tenisový kurt, ping-pongové stoly, ihriská na petangue. Nechýbajú tu ani reštaurácie.

Ak si chcete na Kuchajde napríklad zabehať, okruh okolo jazera po chodníku meria 1454 metrov. Výhodou tohto rekreačného strediska je aj celoročný vstup zadarmo.

Otváracie hodiny

01.04. – 31.04. 2015 pondelok – nedeľa: 07.00 – 21.30
01.05. – 30.09. 2015 pondelok – nedeľa: 06.00 – 22.30
01.10. – 31.03. 201 pondelok – nedeľa: 07.00 – 22.30

Veľký Draždiak

V najväčšom sídlisku na Slovensku sa nachádza prírodné kúpalisko s názvom Veľký Draždiak, ktoré vzniklo v roku 1982 po ťažbe štrku a prehĺbení pôvodnej vodnej plochy. Tú zvykli pôvodní obyvatelia Petržalky nazývať „Šutrovka". Jazero má rozlohu 13 hektárov. Radi ho využívajú Bratislavčania, ale okrem nich aj labute a iné vodné vtáky.

Problémom jazera je elektrické vedenie vysokého napätia, ktoré prechádza priamo nad vodnou plochou. Preto nie je jazero oficiálne spravované ako kúpalisko. Kúpanie v jazere je preto len na vlastné riziko. Ľudia tu aj napriek zákazu kúpu často svojich psov. No napriek tomu všetkému si tu vie človek príjemne vychutnávať voľné chvíle.

Okrem kúpania sa tu dá jazdiť na vodných bicykloch alebo kajakoch, často okolo jazera uvidíte bežcov, ktorí majú od roku 2013 pri jazerách novú bežeckú dráhu. Zastavujú sa tu aj cyklisti, ktorí tadiaľto smerujú na hrádzu.

Nájdete tu aj detské ihrisko, z juhu i štvorhviezdičkový hotel Bonbón, zo západu reštauráciu Oázu, nemocnica s poliklinikou Medissimo, Ústav lekárskej kozmetiky alebo Tenisová školu s ihriskami.

Prečítajte si tiež: Tento rok fičí levanduľová, gaštanová, cheesecake zmrzlina, ale aj overená klasika

Bratislavské jazerá
33
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM