Rôzne

ÚPN stále nemá vlastnú budovu, jeho činnosť ovplyvnili aj problémy vo vedení

Ústav pamäti národa ani po takmer 15 rokoch od vzniku nemá k dispozícii od štátu vlastnú budovu.

Ilustračný obrázok k článku ÚPN stále nemá vlastnú budovu, jeho činnosť ovplyvnili aj problémy vo vedení
Zdroj: TASR

Ústav pamäti národa hospodáril vlani po úpravách rozpočtu s viac ako 1,6 milióna eur. Ku koncu roka 2017 bola reálna hodnota majetku ÚPN 31 859 eur. Naďalej nemal vlastnú budovu a jeho činnosť ovplyvnili aj problémy v riadení ústavu. Vyplýva to z Výročnej správy o činnosti Ústavu pamäti národa za rok 2017, o ktorej rokoval parlament v piatok.

Stále bez budovy

Správa konštatuje, že na vlaňajšej činnosti ÚPN sa odrazilo „neodborné riadenie štatutárom Ondrejom Krajňákom, ako aj odchod viacerých odborných zamestnancov“. Ústav si však plnil svoje zákonné úlohy, a to napriek tomu, že ani po takmer 15 rokoch od vzniku ústavu nemá k dispozícii od štátu vlastnú budovu. ÚPN pripomína, že podľa zákona ju mal dostať.

„Ústav tak aj naďalej sídlil na dvoch miestach, v prenajatých a vypožičaných priestoroch, čo sťažovalo prácu a vytváralo finančné náklady,“ konštatuje správa. Poukazuje aj na činnosť pracovníkov ÚPN, ktorí pracovali na dlhodobých projektoch na rozvíjaní nových aktivít. Venovali sa napríklad vedeckému výskumu, dokumentácii činnosti Štátnej bezpečnosti či sprístupňovaní dokumentov z činnosti represívnych zložiek.

Propagačné video

ÚPN v roku 2017 samostatne alebo v spolupráci s inými inštitúciami zorganizoval šesť konferencií a seminárov, spracoval jedno propagačné video o ÚPN. „Nakrútil alebo nahral 36 svedeckých výpovedí v rámci zaznamenávania výpovedí svedkov obdobia neslobody, podieľal sa na vydaní ôsmich knižných publikácií, ktoré boli prezentované verejnosti,“ menuje správa. ÚPN pripravil aj 16 diskusných večerov a 71 prednášok v školách.

Ústav prijímal aj návštevníkov. V rámci exkurzií prijal vlani viac ako 200 návštevníkov a obslúžil 440 bádateľských návštev. „Pracovníci ústavu mali 19 vystúpení na vedeckých konferenciách a seminároch a 62 publikačných výstupov v rôznych typoch vedeckých a odborných časopisov, zborníkov a iných publikácií,“ vypočítava ďalej správa. ÚPN tiež spolupracoval s organizáciami politických väzňov a zúčastňoval sa na pietnych a spomienkových podujatiach.

Na snímke riaditeľ archívu Ústavu pamäti národa Ľubomír Ďurina.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM