Správy

ÚPN ocenil 36 ľudí, prenasledovaných komunistickým režimom. Ocenení sa podelili aj o svoje bolestné spomienky

ÚPN ocenil 36 ľudí, ktorí boli prenasledovaní komunistickým režimom. Za 19 z nich, ktorým bolo ocenenie udelené in memoriam, prevzali dekréty ich blízki. Doteraz ÚPN priznal postavenie účastníka protikomunistického odboja na Slovensku 713 osobám, z toho 217 in memoriam.

Ilustračný obrázok k článku ÚPN ocenil 36 ľudí, prenasledovaných komunistickým režimom. Ocenení sa podelili aj o svoje bolestné spomienky
Zdroj: TASR

Nastal čas morálne oceniť boj za slobodu a demokratickú spoločnosť, spojený s utrpením a krivdami spáchanými na nevinných. Vo svojom príhovore pri dnešnom odovzdávaní dekrétov pre účastníkov a veteránov protikomunistického odboja z Bratislavského kraja to zdôraznil predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondrej Krajňák.

Podpredseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Peter Sandtner poukázal na význam životných osudov ocenených osobností pre súčasnosť.

„Aj vďaka vám padol komunistický režim a dospela generácia, ktorá si už komunizmus nepamätá,“ uviedol Sandtner.

Zdôraznil zároveň, že práve svedectvá účastníkov protikomunistického odboja neprestávajú strácať na dôležitosti. „Je dôležité hovoriť o tom, čo ste prežili, lebo tí, čo to nezažili, to dnes začínajú spochybňovať a relativizovať,“ zdôraznil Sandtner.

Gabriella Németh, podpredsedníčka Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), organizátora slávnostného podujatia, poukázala na to, že práve osudy účastníkov protikomunistického odboja sú priamou výzvou na ochranu demokracie.

„Ochrane hodnôt, za ktoré ste vy a vaše rodiny boli prenasledovaní, väznení a v niektorých prípadoch, bohužiaľ, dohnaní až k smrti,“ povedala Németh.

Bolestné spomienky

Dekrét účastníka a veterána protikomunistického odboja si dnes z rúk predsedu ÚPN prevzala aj pani Blažena Vildomcová, ktorá sa na začiatku 50. rokov neúspešne pokúsila s manželom dostať cez Dunaj do Rakúska.

„Možno by sme unikli aj pozornosti stráži, ak by nás neudali dve ženy, ktoré práve v tom čase prechádzali na bicykloch popri hraničnej línii,“ priblížila.

Komunistický režim manželom skonfiškoval byt v Bratislave a odsúdil na niekoľkomesačné väzenie. Taktiež sa už nemohli zamestnať v odbore mechaniky chirurgických prístrojov, ktorej sa venovali v období pred pokusom o útek.

Milan Hajdin bol zasa jedným z tých, ktorí pre tzv. politickú nespoľahlivosť vykonával vojenskú službu v neslávne známy Práporoch technickej pomoci (PTP) a musel pracovať v ostravských baniach.

„Po rokoch sa snažím nemyslieť na to zlé, skôr na priateľstvá a spolupatričnosť, ktorú som medzi mladými ľuďmi s rovnakým osudom v pracovnom tábore našiel,“ povedal Hajdin.

„Samozrejme, vždy ostanú aj bolestné spomienky na to, ako niektorí z nás zahynuli v ťažkých a nebezpečných podmienkach,“ dodal. „Vtedy sa len večer ohlásilo, že ten a ten zomrel a že ho treba odhlásiť zo zoznamu stravovaných. To boli tie najhoršie zážitky,“ dodal.

Medzi ocenenými in memoriam sú aj známe osobnosti, napríklad lekár Silvester Krčméry, rímskokatolícky kňaz Vladimír Jukl či spisovateľ Kornel Földvári.

ÚPN zorganizoval takéto podujatie už po 21. raz, po štvrtýkrát v rámci Bratislavského kra­ja.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM