Správy

Univerzita Komenského vybuduje prvú univerzitnú komunitnú záhradu na Slovensku

V areáli Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK, na bratislavských Mlynských luhoch, vyrastie v tomto roku prvá univerzitná komunitná záhrada na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Univerzita Komenského vybuduje prvú univerzitnú komunitnú záhradu na Slovensku
11
Galéria
Zdroj: Univerzita Komenského

Univerzita Komenského v Bratislave (UK) vybuduje v tomto roku prvú univerzitnú komunitnú záhradu na Slovensku. Projekt Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK (FSEV UK) bude určený primárne pre študentov a zamestnancov FSEV UK.

Projekt prepojený s výučbou

Realizácia prvej komunitnej univerzitnej záhrady na Slovensku bude úzko prepojená s výučbou – s kurzom komunitná psychológia, ktorý FSEV UK ponúka svojim študentom v letnom semestri 2016/2017.

O tom, čo v komunitnej záhrade pri FSEV UK vyrastie, rozhodnú samotní študenti a zamestnanci fakulty. „Projekt ponúka jedinečné možnosti pre kultúrne i spoločenské podujatia, vzdelávacie a výskumné aktivity, ako aj priestor pre pasívny aj aktívny oddych zamestnancov i študentov priamo v areáli univerzity,“ hovorí autorka projektu Júlia Kanovská Halamová z FSEV UK.

Realizácia na začiatku pestovateľskej sezóny

Komunitná záhrada je aktuálne v štádiu plánovania a identifikácie potrieb, realizácia začne s nástupom pestovateľskej sezóny a začiatkom letného semestra 2016/2017. Projekt bude financovaný z viacerých grantov, avšak nosnou časťou bude dobrovoľnícka prá­ca.

„Iniciatívu FSEV UK na vybudovanie komunitnej záhrady vítam nielen ako botanik, ale aj ako rektor UK, pretože takéto spoločné dielo dáva užitočným a príťažlivým spôsobom možnosť zušľachtenia nášho pracovného, študijného i životného prostredia,“ vyzdvihol fakultnú aktivitu rektor UK Karol Mičieta. „Budem rád, ak sa tento pozitívny príklad stane úspešnou komunitnou premiérou a motiváciou pre ďalšie univerzitné, ale aj mimouniverzitné kolektívy na Slovensku,“ dodáva rektor univerzity.

Detská univerzita Komenského na hrade
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM