Rôzne

Unikátne zábery: Snehové kalamity Bratislavu už mnohokrát potrápili a boli horšie ako tá minulotýždňová

Pozrite si unikátne historické fotografie a zaspomínajte si na snehové kalamity v našom hlavnom meste. Veď v minulosti Dunaj bežne zamŕzal a ľad mal skoro dvojmetrovú hrúbku. Dostať sa z domu bolo často nemožné a nielen preto, že ste pod snehom nemohli nájsť správne auto.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne zábery: Snehové kalamity Bratislavu už mnohokrát potrápili a boli horšie ako tá minulotýždňová
Zdroj: TASR

1967: V januári mali Technické služby mesta Bratislava plné ruky práce. V pondelok 9. januára nasadili na odpratávanie asi 20 cm vrstvy snehu v uliciach 30 vyklápacích valníkov, 3 nakladače snehu, 11 radlicových pluhov, 2 autogrédre, 1 snehovú frézu, 7 posýpacích vozov a 120 pracovníkov. Denne odviezli vyše 300 ton snehu.

1956: V dôsledku dlhotrvajúcich mrazov zamrzol Dunaj, hrúbka ľadu bola 1,8 metra. Ľady museli uvoľňovať aj leteckým bombardovaním, aby nestrhli piliere Starého mosta. V posledných desaťročiach býva ľadové zovretie Dunaja diváckou atrakciou – čo príde raz za desaťročia, v minulosti bolo bežným javom. Na výzvu Ústredného národného výboru a Obvodných národných výborov nastúpili bratislavskí občania do brigádnických smien na odpratávanie ulíc mesta od veľkého množstva snehu.

1987: Hromady snehu znemožnili prejazdnosť na mnohých bratislavských uliciach. Ako ukazujú historické zábery, občas bol problém nájsť si pod snehom vlastné auto.

Prečítajte si tiež: Kto sa má postarať o neupravené zľadovalé chodníky? Možno práve aj vy

Zábery z ostatného kalamitného víkendu nájdete aj tu: Zima udrela v Bratislave v plnej sile: Fotografie od našich čitateľov

Unikátne zábery: Takto snehové kalamity zažila Bratislava v minulosti
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM