Kultúra

Unikátne stroje fascinujú v novom Leteckom múzeu v Bratislave

Expozícia zaujme nadšencov histórie leteckej techniky a ako dúfa jej zakladateľ, podporí aj záujem mladých o štúdium technicky zameraných odborov.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne stroje fascinujú v novom Leteckom múzeu v Bratislave
Zdroj: TASR

K múzeám v hlavnom meste pribudne od soboty 4. júna expozícia zameraná na leteckú techniku. Pre návštevníkov bude Letecké múzeum na Vajnorskej ulici otvorené celoročne počas víkendov a v mesiacoch júl až september každý deň okrem pondelka v čase od 10.00 h do 17.00 h.

„Cieľom múzea je vybudovanie významnej, nadregionálnej prezentácie malých lietadiel,“ uviedol jeho zakladateľ Milan Holeša. Upozornil, že predmetom záujmu múzea sú a budú predovšetkým unikátne stavby lietadiel a lietajúcich strojov, ktoré postavili jednotlivci, alebo sa vyrábajú len vo veľmi malých množstvách.

Niekoľko takýchto exponátov sa v priestoroch nachádza už dnes. „Je to napríklad replika historického lietadla Demoseile z roku 1906, postavená v Bratislave niekedy okolo roku 1990, takisto dva jednosedadlové vrtuľníky postavené v domácich podmienkach ako ‚homebuilt helicopter‘. Vystavená bude aj replika vrtuľníka s náporovým motorom na koncoch listov rotora, s pohonom, ktorý sa používal na experimentálnych vrtuľníkoch v 50. rokoch v USA,“ spresnil.

Holeša verí, že múzeum pritiahne pozornosť nadšencov histórie leteckej techniky, no podporí tiež záujem mladých o štúdium technicky zameraných odborov.

Čítajte aj: Viete, čo je komunikačný dizajn? Dozviete sa to v galérií Satelit

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM