Nina Táborská Kultúra Kultúra

Unikátna expozícia v Bratislave: Jedinečný Légiovlak k nám zavíta po prvýkrát už túto stredu

Légiovlak po prvýkrát vôbec príde na Slovensko a to už 25. novembra 2015 o 11. hodine. Vystavený a prezentovaný bude v Múzeu dopravy na Šancovej ulici v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna expozícia v Bratislave: Jedinečný Légiovlak k nám zavíta po prvýkrát už túto stredu
Zdroj: Dnes24.sk

Obyvatelia a návštevníci hlavného mesta majú možnosť pozrieť si unikátnu expozíciu historického legionárskeho vlaku pod názvom Légiovlak 2015 až do 4. decembra 2015. Múzeum dopravy Légiovlak podporilo sprievodnými panelmi pod názvom Légie a Bratislava.

Súčasťou výstavy bude aj množstvo dobových dokumentov a artefaktov. Posádka vlaku v dobových uniformách bude k dispozícii s odborným výkladom a vie pomôcť aj s dohľadaním predka – legionára.

Unikátny Légiovlak

Je vernou replikou legionárskeho vlaku – ešalónu z obdobia rokov 1918–1920. Vlak je súčasťou projektu Legie 100, ktorý sa spustil v priebehu uplynulého roka pri príležitosti 100. výročia boja československých légií za samostatný štát. Hlavnou myšlienkou projektu je navrátiť do povedomia verejnosti odkaz zakladateľov moderného štátu. Bratislava24.sk o tom informovala Martina Pavliková, hovorkyňa ŽSR.

Légiovlak tvorí 11 zrekonštru­ovaných vagónov v celkovej dĺžke 104 metrov a predstavuje vojenské ešalóny prepravované železnicou, ktorými sa desaťtisíce československých legionárov prepravili naprieč Ruskom po Transsibírskej magistrále, pričom pri prejazde museli bojovať s boľševikmi.

Pre čo najväčšiu autentickosť a priblíženie podoby legionárskych vlakov a životných podmienok legionárov, ich bojovej činnosti a zvykov boli vybrané najčastejšie používané vagóny.

Vlak sa skladá z vozňa poľnej pošty, vozňa zvaného tepluška, ktorý slúžil ako pojazdná kasáreň na ubytovanie vojska, zdravotného, štábneho, obrneného, krajčírskeho, predajného, dielenského, ubytovacieho vozňa a dvoch plošinových vagónov, z nich jeden prepravuje obrnený automobil Austin.

Jeden z uvedených vozňov – dielenský sa do Légiovlaku podarilo zaradiť vďaka spolupráci slovenských partnerov – Nadácie Milana Rastislava Štefánika v Bratislave a Klubu historickej techniky pri Rušňovom depe Zvolen. Jeho exteriér predstavuje vernú rekonštrukciu historického vozňa, vyrobeného v roku 1906.

Nájdené stopy po guľkách sú nemými svedkami udalostí 1. svetovej vojny a jeho interiér tvoria dve expozície. Po rekonštrukcii ďalších dvoch vozňov bude Légiovlak v roku 2016 doplnený o veliteľský a premietací vagón.

Pojazdná výstava

Pôvodná myšlienka vytvorenia pojazdného múzea vznikla v roku 2008. Českoslo­venská obec legionárska postupne nakupovala a zrekonštruovala 11 historických vyradených vagónov. Jeden vagón dlhodobo zapožičali České dráhy, druhý, v zrekonštruovanej podobe Klub historickej techniky Zvolen.

Prvé tri zrekonštruované vagóny boli predstavené v roku 2013 na vojenskom veľtrhu IDET v Brne. V roku 2014 mal Légiovlak už sedem zrekonštruovaných vagónov a bol pristavený v Nákladovém nádraží Žižkov. Za necelé tri týždne ho navštívilo 18-tisíc ľudí.

Od mája 2015 absolvoval Légiovlak ako pojazdná expozícia cestu po železničných staniciach Českej republiky, za tú dobu si ho prišlo pozrieť cez 70-tisíc návštevníkov.

Výstavu usporiadalo Múzeum dopravy Bratislava a Československá obec legionářská v spolupráci s Ministerstvom obrany SR, Ministerstvom vnútra SR, Nadačným fondom Legie 100, Nadáciou Milana Rastislava Štefánika Bratislava, Klubom historickej techniky Zvolen, Železnicami Slovenskej republiky a Múzejno-dokumentačným centrom Bratislava.

Prečítajte si tiež: Súťažné fotografie zrakovo hendikepovaných si bude verejnosť môcť pozrieť v SND

Foto: Legiovlak.cz

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM