Aktualizované Krimi

Únia autodopravcov Slovenska vyhlásila štrajkovú pohotovosť, hrozí blokádou ciest aj v Bratislave

Autodopravcovia upozorňujú na blížiace sa predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ a avizujú, že nebudú ustupovať akejkoľvek vláde ani o milimeter.

Ilustračný obrázok k článku Únia autodopravcov Slovenska vyhlásila štrajkovú pohotovosť, hrozí blokádou ciest aj v Bratislave
Zdroj: Dnes24.sk

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) vyhlásila štrajkovú pohotovosť a hrozí blokáciami ciest. Dopravcovia žiadajú splnenie svojich požiadaviek do 1. júna tohto roku.

„Ak nebudú do 1. júna 2016 splnené požiadavky dopravcov, aktívnych ľudí a podnikateľov, tak vedzte, že spravíme všetko preto, aby minimálne Bratislava, Dunajská Streda a Žilina boli totálne zablokované s tým, že budeme požadovať predčasné voľby na Slovensku,“ zdôraznil v dnešnom stanovisku predseda UNAS Róbert Huran.

Autodopravcovia upozorňujú na blížiace sa predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ a avizujú, že nebudú ustupovať akejkoľvek vláde ani o milimeter. „Európa potrebuje jasný odkaz čo nepotrebujeme na Slovensku a čo potrebuje celá EÚ,“ dodal Huran.

UNAS tak žiada od vlády napríklad zníženie a fixáciu spotrebnej dane z nafty a benzínu na minimálnu úroveň požadovanú EÚ, tiež zníženie sadzieb dane z motorových vozidiel podľa vzoru Českej republiky či zníženie dane z príjmu na 16 percent alebo menej.

Ďalej aj zrušenie daňovej licencie alebo zníženie odvodov tak, aby bol čistý príjem zamestnanca aspoň dve tretiny z jeho ceny práce.

UNAS už pritom štrajkovú pohotovosť vyhlásila aj v minulosti a pristúpili aj k blokáciám ciest. Okrem iného sa združeniu podarilo presadiť zníženie spotrebnej dane na naftu a v neskorších rokoch aj prejazdy cez intravilány obcí bez spoplatnenia mýtom či zníženie mýtnych pokút na približne polovicu.

Podľa rezortu dopravy bude možné o naplnení konkrétnych požiadaviek jednotlivých profesijných organizácií rokovať až po zostavení novej vlády a jej programového vyhlásenia. „Zástupcovia ministerstva dopravy sa pravidelne stretávajú s profesijnými organizáciami zo svojej pôsobnosti,“ reagoval hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

Čítajte tiež: Opravy ciest pokračujú. Premávku obmedzia na hlavných ťahoch

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM