Nina Táborská Rôzne

Týždeň dobrovoľníctva v Bratislave: Týždeň, ktorý vás zmení. "Nadobro"

Pomôcť vyčistiť a vymaľovať Kaplnku sv. Jakuba, presťahovať detský domov, zorganizovať bazár či sprevádzať seniorov do múzea – aj do týchto aktivít sa od dnešného dňa môžu zapojiť Bratislavčania. Štartuje totiž prvý ročník Bratislavského týždňa dobrovoľníctva.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň dobrovoľníctva v Bratislave: Týždeň, ktorý vás zmení. "Nadobro"
Zdroj: Dnes24.sk

Mimovládne organizácie a mesto pripravili pri tejto príležitosti 37 rôznych aktivít pre študentov, firmy i seniorov. Dobrovoľnícky týždeň potrvá do 3. októbra.

„Náš úmysel bol taký, aby sa Bratislavčania práve v tomto týždni čo najviac mohli zapojiť do rôznych dobrovoľníckych aktivít a zoznámiť sa tak trochu s tým, čo vlastne dobrovoľníctvo je. A ak sa im to zapáči, zostať v ňom dlhodobo zapojený,“ uviedla Alžbeta Frimmerová, výkonná riaditeľka Bratislavského dobrovoľnícke centra, ktoré akciu organizuje pri príležitosti svojich druhých narodenín.

Dobrovoľnícky týždeň nesie slogan „Týždeň, ktorý ťa zmení. NADOBRO“ a ľudí má motivovať k tomu, aby rozšírili okruh bratislavských dobrovoľníkov.

Prečítajte si viac tu: Vlastnými rukami môžete zmeniť seba aj Bratislavu nadobro

Pomáhať sa bude dať aj s verejnou zbierkou, čistením Vodnej veže, maľovaním centra voľného času, inventarizáciou skladu a pre bezdomovcov sa bude tiež variť jedlo. Okrem priameho zapojenia sa do dobrovoľníckej aktivity sa však záujemcovia môžu ísť pozrieť aj do organizácií, ktoré s dobrovoľníkmi pracujú, kde sa dozvedia o týchto programoch viac.

Podľa toho sa potom môžu rozhodnúť, či chcú v organizácii pomáhať aj po skončení Bratislavského týždňa dobrovoľníctva. Do niektorých dobrovoľníckych aktivít sa zapoja aj známe osobnosti, medzi nimi i Lukáš Latinák, ambasádor dobrovoľníctva na Slovensku.

BDC zorganizuje 3. októbra v Starej tržnici aj Trh dobrovoľníctva. Ten bude určený pre organizácie, ktoré s dobrovoľníkmi pracujú, no hľadajú ďalších, ako aj pre ľudí, ktorí chcú s dobrovoľníctvom začať, ale nie sú si istí, ktorá forma by bola pre nich tá pravá. Na návštevníkov tam budú čakať aj diskusie o dobrovoľníctve v zahraničí, v ľudsky náročných situáciách či o spolupráci aktivistov a samosprávy.

Všetky dobrovoľnícke príležitosti nájdu záujemcovia na stránke www.dobrovolnictvoba.sk. Môžu sa na ne prihlásiť priamo prostredníctvom registračných formulárov, napísať BDC email, zavolať alebo len prísť priamo na podujatie.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM