han Samospráva

Tvrdá BITKA Bratislavy proti komárom: V týchto lokalitách je ich NAJVIAC! FOTO

Od marca zasahovalo hlavné mesto na takmer 200 liahniskách komárov. V teréne sa zároveň vykonalo doteraz viac ako 3000 monitoringov.

Ilustračný obrázok k článku Tvrdá BITKA Bratislavy proti komárom: V týchto lokalitách je ich NAJVIAC! FOTO
11
Galéria

Na sociálnej sieti o tom informuje bratislavský magistrát. Minulý týždeň zasahovalo hlavné mesto letecky pozdĺž rieky Morava v Devínskej Novej Vsi. Pozemné zásahy realizuje v Podunajských Biskupiciach, Petržalke, Jarovciach, Rusovciach, Devíne, ale tiež pri Železnej studničke či nad Račou.

„Aktuálnu situáciu ovplyvnili výdatné dažde nasledované teplým počasím a tiež zvýšené hladiny Dunaja a Moravy,“ konštatuje magistrát s tým, že komplikáciu predstavuje aj liahnutie komárov v okolí Bratislavy.

Na tomto území však hlavné mesto zasahovať nemôže, pričom v závislosti od poveternostných podmienok sa môžu komáre z okolitých obcí dostať aj na územie Bratislavy. ***"Proti larvám komárov zasahujeme v čo najkratšom čase všade tam, kde je to

Začali už v apríli

K prvému vyliatiu Moravy do jej inundačného územia prišlo v apríli. Dobrovoľníci z okolitých dedín zasahovali na 30 hektároch samostatných liahnísk komárov od Vysokej pri Morave po kataster obce Veľké Leváre. Následne sa v polovici mája začala Morava vylievať druhýkrát.

Na väčšine územia nové larvy zaznamenané neboli, vo väčších množstvách sa objavili v katastri obce Sekule. V prípade dospelých komárov je subjektívne najhoršia situácia v alúviu rieky na území Malých a Veľkých Levár a Moravského Svätého Jána.

Bratislavský samosprávny kraj zároveň zdôrazňuje dôležitosť spolupráce všetkých zainteresovaných subjektov v území, kde sa vyskytujú záplavy, čím sa vytvárajú podmienky pre rozmnožovanie komárov. Cieľom snáh je vznik takého obdobného združenia obcí na Slovensku, aké funguje na rakúskom území. V máji bol záujem zo strany krajov i starostov primoravských obcí deklarovaný.

Lepšie monitorovanie

Združenie obcí by mohlo zefektívniť aplikovanie biologického prípravku BTI do liahnísk komárov, zlepšiť ich monitorovanie počas sezóny, ale tiež zjednotiť žiadosti smerom k štátnym inštitúciám, ktoré by sa mali taktiež zapojiť do riešenia následkov záplav, ako je aj kalamitné premnoženie komárov.

V súčasnosti funguje projekt cezhraničnej spolupráce Mosquito Bioregulation, mobilná aplikácia na monitoring liahnísk i systém včasného varovania.

Cieľom zásahov nie je eliminácia celej populácie komárov, ale minimalizovať ich kalamitné liahnutie. Na území mesta, ale aj na Záhorí sa totiž nachádzajú viaceré miesta, v ktorých pre ich stupeň ochrany nie je možné použiť ani biologický larvicíd BTI, ktorý je pre ostatnú faunu a flóru neškodný. Hlavné mesto zároveň prišlo s BTI vo forme tabliet pre záhradky.

Ďalšie aktuálne témy

Hlavné mesto bojuje proti komárom
11
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM