Adriana Banásová Rôzne

Túžite sa previesť loďou po Dunaji či dostať sa s kapitánom do remorkéra? To všetko môžete počas dnešnej akcie Deň prístavov

Prvý ročník úspešného podujatia ponúka po minuloročnom „debute“ opäť všetkým priaznivcom vody a lodí možnosť, ako sa dozvedieť o histórii či plavidlách viac. Stačí prísť na breh Dunaja pri Euroveu.

Ilustračný obrázok k článku Túžite sa previesť loďou po Dunaji či dostať sa s kapitánom do remorkéra? To všetko môžete počas dnešnej akcie Deň prístavov
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Brány nákladného prístavu v Bratislave sa dnes pre verejnosť opäť otvorili, aby návštevníkom ponúkli niečo zo svojej „lodnej kuchyne“.

Denné menu

Ak máte radi sladké, tak sa nechajte previesť výletnou loďou, ktorá vám v priebehu tridsiatich minút ponúkne okružnú jazdu od mosta Apollo po Starý, v súčasnosti rozostavaný most.

Jemne korenisté vám naservírujú organizátori v podobe jazdy vláčikom po nákladnom prístave, kde sa jednak dozviete viac o histórii a tiež si spolu s kapitánom prezriete vnútro remorkéra Šturec.

Pikantné bolo v dnešnom menu podávané okolo obeda, kedy mali priaznivci vody možnosť vidieť dynamické ukážky zásahov Dopravného úradu a Hasičského a záchranného zboru na vode.

„Ukážky na Dunaji predviedlo plavidlo, ktoré fiktívne porušilo predpisy a bolo zadržané zásahovým plavidlom z Dopravného úradu,“ prezradil predseda Dopraného úradu Ján Breja.

Repete akcie

Podujatie organizuje spoločnosť Verejné prístavy, a.s., spolu s partnermi. Záštitu nad akciou prevzalo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a Hlavné mesto SR Bratislava.

„Zišli sme sa tu, aby sme si pripomenuli a podporili vnútrozemskú plavbu. V tento pekný deň sa verejnosť môže viac oboznámiť s možnosťami prepojenia mestského života s vodou. Slávime prvé výročie týchto osláv – sme radi, že po minuloročnom nultom ročníku nám vzniká takáto pekná tradícia,“ prezradil pre Bratislava24 Ján Breja.

„Táto akcia sa organizuje preto, aby ľudia, ktorí idú na vodu a využívajú či už dopravné služby spoločnosti Slovenské plavby a prístavy alebo svoju loď, pretože v súčasnosti má mnoho ľudí nie len bicykle a autá ale aj vlastné plavidlo, mohli bezpečne používať takýto druh dopravy spojený s relaxom,“ dodal Breja.

Plavba po „mori“

Dnešný veľmi slnečný a teplý deň je ako stvorený pre aktivitu pri vode. Výborným riešením je určite plavba vyhliadkovou loďou. Naša redakcia sa rozhodla túto lákavú ponuku vyskúšať a neľutujeme. Vietor vo vlasoch, vôňa rieky a k tomu všetkému krásny výhľad na dominanty mesta, akými sú nepochybne hrad, Dóm sv. Martina či Ufo.

Kolísanie jemných riečnych vĺn nás doslova uspávalo. Miestami sme sa skutočne cítili ako na mori. Neboli sme však jediní, ktorí sa túto aktivitu rozhodli vyskúšať. Na palube lode sa hemžilo množstvo dospelých so svojimi ratolesťami, kde mali najväčší zážitok z výletu pochopiteľne tí najmenší.

Ján Breja vyjadril želanie, aby sa mesto zapojilo do podpory riečnej dopravy a aktivít na Dunaji: „Moje slová smerujú aj k mestu a na Primaciálny palác, aby mesto podnikalo kroky, pri ktorých budú občania cítiť prepojenie s našou peknou riekou Dunaj a s možnosťou na nej zrekreovať a uvoľniť sa,“ konštatoval.

Záver celodennej akcie bude venovaný koncertu Petra Cmoríka, ktorý začne o 18-tej hodine na námestí Eurovea.

Prečítajte si tiež: Bratislavu ovládli superhrdinovia. Chcete stretnúť Hulka či Spider-Mana v skutočnej veľkosti?

Plavba po Dunaji
1
Galéria
Deň prístavov
26
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM