Rôzne

Trpíte psoriázou? Príďte na Deň otvorených dverí do univerzitnej nemocnice

Už dvanásty rok si celý svet pripomína 29. októbra Svetový deň psoriázy, chorobu, ktorá trápi na celom svete približne tri percentá ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Trpíte psoriázou? Príďte na Deň otvorených dverí do univerzitnej nemocnice
Zdroj: TASR

Psoriázu charakterizuje svrbenie a bolesť kože, šupiny, popraskané a krvácajúce ložiská na koži.

Svetový deň psoriázy

Pri príležitosti Svetového dňa psoriázy, odborníci aj tento rok pripravujú na stredu 26. októbra pre pacientov trpiacich týmto ochorením Deň otvorených dverí. V Bratislave sa bude konať v Univerzitnej nemocnici Bratislava-Staré Mesto a Univerzitnej nemocnici Bratislava-Ružinov.

Na návštevu týchto centier nie je potrebný výmenný lístok od všeobecného lekára, pacienti sa však musia objednať na www.derma.sk.

„Na Slovensku trpí psoriázou asi 200-tisíc ľudí. Nie je to síce smrteľné ochorenie, ale život pacientov trpiacich psoriázou je náročný a spôsobuje im rôzne komplikácie, či už v práci alebo v súkromnom živote. Mnohí ľudia trpiaci psoriázou musia odísť zo zamestnania, alebo sa rozídu s partnerom. Dnes však adekvátna liečba prináša týmto pacientom veľkú úľavu a umožňuje plnohodnotný život,“ povedal prof. MUDr. Juraj Péč, Csc., prednosta Dermatovenero­logickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine.

Psoriáza sa nedá liečiť

Ako ďalej informoval, presná príčina tohto ochorenia nie je zatiaľ známa, preto sa psoriáza nedá vyliečiť, liečia sa len jej prejavy. Vedci zastávajú názor, že ide o geneticky dané, dedične podmienené ochorenie.

„Kožné bunky človeka sa za normálnych okolností obnovujú každých 28 až 30 dní. Pri psoriáze sa však v tele nachádza zvýšená hladina špeciálnej bielkoviny – TNF-alfa, ktorá zohráva veľkú úlohu pri aktivácii zápalových buniek. Keďže je tejto bielkoviny veľa, v koži vzniká zápal a tkanivá reagujú nadmerným obmieňaním povrchových buniek kože. Pri psoriáze sa bunky kože obnovujú až sedemkrát rýchlejšie ako u zdravého človeka,“ vysvetlil Péč.

Zároveň upozornil, že toto autoimunitné ochorenie okrem kože postihuje aj kĺby, srdcovocievny systém a iné vnútorné orgány. Asi 75 percent prípadov ochorenia sa objaví do 40. roku života, desať až 15 percent, ale i viac percent prípadov psoriázy prepukne u mladých ľudí v puberte, môžu však ochorieť aj celkom malé deti.

Psoriáza sa vracia

V súčasnosti pacientom so strednými a ťažšími formami psoriázy pomáha biologická liečba. Táto liečba sa podáva formou injekcií, môže si ju aplikovať pacient pomocou pera, tak ako je to u diabetikov. Podáva sa raz za tri mesiace, v niektorých prípadoch častejšie.

Ak sa pacientovi koža vyčistí, môže sa biologická liečba prerušiť, avšak psoriáza sa po čase vracia. Táto liečba je preto dlhodobá, vlastne celoživotná, uviedol profesor a vyzdvihol, že biologická liečba je považovaná za bezpečnú a môže sa podávať aj ženám počas tehotenstva. Pacient by však nemal mať tuberkulózu.

Čítajte aj: Rodičia nosiaci svoje deti budú mať v Bratislave týždeň bezplatnú MHD

Ilustračný obrázok

Svetový deň psoriázy
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM