Kultúra

Tristoročnicu Márie Terézie oslávia na Bratislavskom hrade

Už v sobotu pokračujú Prechádzky s pánom Marquartom. Témou bude Bratislavský hrad a Mária Terézia. Odhalené budú aj priestory, kam bežne verejnosť nemá prístup.

Ilustračný obrázok k článku Tristoročnicu Márie Terézie oslávia na Bratislavskom hrade
13
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

V začínajúcom roku Múzeum mesta Bratislavy (MMB) pokračuje v poznávacom a vzdelávacom projekte Prechádzky s pánom Marquartom.

Poznávanie hradu

Jeho druhý ročník je v znamení 300. výročia narodenia Márie Terézie. Prvým podujatím bude v sobotu 14. januára poznávanie Bratislavského hradu, ktorý má veľkú súvislosť s touto najvýznamnejšou uhorskou panovníčkou.

„Prechádzky s pánom Marquartom sú potulky po Bratislave podľa jeho plánu z roku 1765. Práve vtedy zomrel manžel Márie Terézie, čiže vytvárame takú asociáciu. Marquartov úžasný plán ukazuje Bratislavu v 18. storočí, keď tu vládla Mária Terézia. Takže prepájame to aj s touto osobnosťou v čase 300 rokov od jej narodenia,“ zdôvodnila Beáta Husová z MMB.

Život panovníčky

Počas prechádzok s pánom Marquartom budú záujemcovia s MMB naďalej poznávať miesta, ktoré Mária Terézia pri návšteve tohto mesta nikdy neobišla. Na Bratislavskom hrade aj bývala, podobne ako jej najobľúbenejšia dcéra Mária Kristína s manželom Albertom Tešinským. Preto panovníčka toto sídlo v 18. storočí dala prestavať, lebo vedela, že dcéra tam bude bývať.

„Dostaneme sa do najreprezenta­tívnejších priestorov hradu, ktoré pre verejnosť nebývajú stále sprístupnené. Tam si niečo povieme o Márii Terézii a jej rodine. Tiež o udalosti, ktorú tu zažila 11. 9. 1741, sotva sa stala uhorskou kráľovnou,“ sľubuje Beáta Husová.

Bratislavský hrad
13
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM