Adriana Banásová Rôzne

Trh-Piac-Markt opäť raz nesklamal. Objavili sme stánok s blahodárnym aloe vera

Trhovisko v Starej tržnici dnes znovu „hostilo“ vyznávačov zdravých a nekomerčných produktov. Rovnakými z toho radu sú aj výrobky zo „zázračnej“ rastlinky. Aké má účinky a na čo sa aloe používa nám porozprával Eduard Kubala.

Ilustračný obrázok k článku Trh-Piac-Markt opäť raz nesklamal. Objavili sme stánok s blahodárnym aloe vera
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

S čím ste dnes na trh do Starej tržnice prišli?

Na trh sme prišli s rastlinkou aloe vera. Máme tu z nej výrobky a to prírodné mydlo a výluh, prípravok na vnútorné použitie, a samostatné rastliny, ktoré sa dúfajme budú častejšie vyskytovať v domácnostiach.

Môžete nám prezradiť, ako dlho sa pestovaniu tejto rastliny venujete?

Naša spoločnosť Aloe Vera Med sa pestovaniu aloe venuje približne od roku 2002. Od tej doby sme pokročili v „príbehu“ od dvoch rastlín až po veľkú plantáž, ktorá dnes slúži na to, aby sme z aloe vyrábali produkty.

Kde sa nachádza táto plantáž, resp. kde aloe pestujete?

Plantáž je v Senci. Vzhľadom na to, že Senec a slnečné jazerá je miesto, kde je veľmi veľa slnka počas roku, je to ideálne miesto na pestovanie. Musíme však pestovať aj v skleníkoch, od jari do jesene už môžeme vysádzať aj von, ale máme nepriateľa, ktorý to občas komplikuje a tým je mráz. Preto sme v pestovaní trochu obmedzenejší ako južné krajiny, ktoré aloe pestujú celoročne vonku.

Čo je aloe vera za rastlinu? Je to sukulent?

Patrí do čeľade sukulentných rastlín, mnohým je však bližšie slovo kaktus. Sukulent a kaktus majú jedno spoločné a to je telo s množstvom vody, ktoré slúži ako zásobáreň rastliny. Vďaka tejto „zásobárni“ vydrží rastlina dlho aj počas obdobia sucha.

Čo potrebuje rastlinka k svojmu prežitiu?

Aloe má v našom podnebnom pásme dve prekážky k dokonalému pestovaniu a to je nadbytok vody a mráz. Tiež mu nerobí dobre priame slnko, ktoré môže listy popáliť do fialova.

Z kadiaľ Aloe pochádza?

Keď som začal skúmať pôvod rastliny, dopátral som sa až do južnej Afriky. Až 92% druhov a aloe pochádza z tejto oblasti. V dnešnej dobe sú najväčšími pestovateľmi stredná Amerika a ešte južná Európa.

Dužina rastliny je z veľkej miery vodnatá. Ako je potom možné, že jej stačí na prežitie len občasné zalievanie?

Dužinu rastliny tvorí z veľkej časti voda. Vo svojej pôvodnej domovine je rastlina zvyknutá, že dostáva vlahu v podobe dažďa raz za mesiac – dva a vtedy si do svojho tela vodu „natiahne“. Keď potom príde obdobie sucha, tak dužina, ktorá je v listoch sa premení v podstate na vodu a putuje ďalej do koreňov. Vtedy má svoj vnútorný obeh. Po dvoch mesiacoch sucha sú jej listy tenké a úzke, pretože všetka voda putovala do koreňov, aby rastlina prežila.

Načo sa dužina z aloe vera používa?

Má všestranné využitie, ktoré závisí od veľkosti rastliny. Napríklad malá rastlina, ktorá má v prieme rok alebo rok a pol, nám pomáha v prípade nehodovosti- takzvaná „rýchla pomoc“ pri kuchynských nehodách, popáleninách, štípancoch od hmyzu, herpesy, vyrážky – akákoľvek nehodovosť s kožou.

Ktorá časť rastliny je najvhodnejšia na „rýchlu pomoc“?

Reže sa najmä z vrchnej časti spodného listu a využívame len vnútro, len ten gél. Po odstránení šupky môžeme dužinu aplikovať priamo na nehodové miesto.

Aké účinky má aloe?

Čo sa týka vonkajšieho použitia, tak je to hlavne regenerácia pokožky, urýchľovanie hojenia rán. Pre poškodené tkanivo kože je významný jeden mukopolysacharid, ktorý sa v dužine nachádza.

A vnútorné použitie?

Na vnútorné použitie je aloe dobré na detoxikáciu organizmu. Naše výrobky konzervujeme v alkohole, čo je pre nás prirodzený a prírodný produkt. A vďaka alkoholu sa nám aloe rýchlo dostane do krvi. Ďalej aloe upravuje vnútorné prostredie v organizme. Keď má niekto problém s trávením, bolesťami žalúdka, pálením záhy, tak si naleje ráno polievkovú lyžičku extraktu, ktorý určitú dobu rieši tieto problémy.

Ako je aloe vera využiteľné v kozmetike?

V kozmetike je aloe všestranne využiteľné. My razíme filozofiu, že najlepší prípravok je čerstvý gél vo vnútri listov. Kozmetickým prípravkom vždy nejaká zložka 100% chýba, gél je vždy 100 percentný. V našom podnebnom pásme bohužiaľ toho gélu v listoch nie je až tak veľa. Ak si dámy dajú čistú dužinu priamo na tvár, tak hneď vidia pozitívne účinky, ktoré hľadajú v drahých krémoch a maskách.

Vyrábate mydlo a spomínaný výluh. Venujete sa aj produkcií ďalších výrobkov?

Naše mydlo a výluh sú výsledkom dlhodobého procesu, ktorý si ľudia sami vyžiadali. Začínali sme po trhoch chodiť iba s rastlinami, teraz máme mydlo a výluh a pripravujeme ďalší výrobok a tým bude krém z aloe. Sústreďujeme sa na kvalitu, preto nechceme „tristo“ produktov ale len tri a dobré.

Kto najčastejšie za vami chodí, možno aj tu na trhu? Sú to skôr dámy alebo páni?

Tá klientela je veľmi široká, od malých detí až po dôchodcov. Dámy, ktoré sa raz dostanú do kontaktu s našimi produktmi sa často vracajú. Za cieľovú skupinu by sme mohli považovať rodiny s deťmi. Vďačná je však aj staršia generácia, ktorá rastlinu pozná ešte z minulosti a tešia sa, že ju znovu na trhoch môžu vidieť.

Ako je na Slovensku pestovanie aloe rozšírené? Ako je to s konkurenciou?

Čo som sa začal stretávať s pestovateľmi, tak si nehovoríme konkurencia ale spolupracovníci a vidíme, že toho nášho slovenského aloe bude treba viac. Nie som jediný, sú na Slovensku ľudia, s ktorými začíname v rámci pestovania spolupracovať a je otázkou času, kedy budeme pestovať na viacerých miestach našej krajiny, aby sme rastliny nemuseli prevážať viac ako 50 kilometrov.

Prečítajte si tiež: Vínny, jahodovo-levanduľový či cibuľový lekvár? V Bratislave nájdete už aj takéto špeciality

aloe vera na trhu v Starej tržnici
2
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM