Alexandra Húsková Samospráva

Toxické skládky a zdroje pitnej vody v Bratislave. Ako sme na tom s čistotou vody?

Toxické skládky na Slovensku, financovanie ich odstránenia či skládka bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni. Je potrebné vyvinúť verejný tlak a prinútiť kompetentných konať, voda totiž nie je až takou samozrejmosťou, ako sa nám zdá.

Ilustračný obrázok k článku Toxické skládky a zdroje pitnej vody v Bratislave. Ako sme na tom s čistotou vody?
Zdroj: TASR

„Mnohé krajiny a mestá nemajú také šťastie ako Slovensko a Bratislava, že majú dostatok kvalitnej vody. Nemajú totiž ani Žitný ostrov ani Ostrov Sihoť, ktoré zásobujú pitnou vodou bratislavské domácnosti. O to dôležitejšie je tieto zdroje chrániť,“ uviedol starosta Vrakune, Martin Kuruc.

V spolupráci s partnermi plánuje mestská časť Vrakuňa v letných mesiacoch zorganizovať benefičný koncert na záchranu vody. Vrakuňu aj okolité mestské časti a obce totiž ohrozuje nebezpečná skládka bývalých závodov Juraja Dimitrova.

Starosta Kuruc chce na Mestskom zastupiteľstve navrhnúť, aby bola v lokalite toxickej skládky vyhlásená stavebná uzávera. V jej okolí totiž stále prebieha výstavba. „Povoľovanie výstavby nových domov je voči obyvateľom mimoriadne nezodpovedné,“ vyhlásil Kuruc.

„Pitná voda je dôležitá nielen z pohľadu účelnosti, ale aj ako ekonomický benefit,“ uviedol Peter Húska, riaditeľ odboru komunikácie a propagácie Bratislavského samosprávneho kraja. „Navonok má síce bratislavský kraj bohaté zdroje vody, v skutočnosti nás však trápia ekologické záťaže z minulosti. A tie musíme likvidovať.“

V súčasnosti prebieha odstraňovanie nebezpečných gudrónov v Devínskej Novej Vsi. Za jej likvidáciu bojovali obyvatelia dvadsať rokov.

„V Bratislave a v jej okolí máme jeden z najkvalitnejších zdrojov vody vôbec. Ak budú znečistené, dotkne sa tento problém nás všetkých. Bude totiž ekonomicky čoraz náročnejšie zabezpečiť distribúciu vody,“ upozornil riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Stanislav Beňo.

Pripomenul pritom haváriu rafinérie Slovnaft, ktorá zničila vodný zdroj v Podunajských Biskupiciach. „Všetci sme na jednej lodi, ale bojím sa, že čas je čoraz kratší a kratší.“

O probléme toxickej skládky vo Vrakuni sa podľa riaditeľa Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja Miroslava Dragúna diskutuje medzi odborníkmi už veľmi dlho. „Cieľom našej aktivity je dostať problém ochrany vody medzi verejnosť,“ uviedol Dragún.

„K téme vody sa podpísalo už niekoľko memoránd, avšak ostalo to len na papieri. Keď sa o tejto téme diskutovalo na bratislavskom mestskom zastupiteľstve, polovica poslancov odišla zo sály. Žiaľ, ľudia sú k vode úplní ignoranti. Doma otočíme kohútikom a keď tečie, nič viac neriešime,“ doplnil Dragún.

Na bývalej chemickej skládke vo Vrakuni sa nachádza približne 90 tisíc kubických metrov odpadu, ktorý sa tu vyvážal z chemických závodov v 60. až 80. rokoch minulého storočia.

Mestská časť Vrakuňa i aktivisti upozorňujú, že na skládke neboli vybudované nepriepustné tesniace prvky a nikto presne nevie, aký odpad je tam uložený. Ministerstvo životného prostredia realizovalo na skládke geologický prieskum, jeho výsledky by mali byť zrejmé v júli.

Na fóre o vode sa zúčastnili zástupcovia z ministerstva životného prostredia, BVS, starosta Vrakune Martin Kuruc, zástupcovia BSK, poslanec Národnej rady SR Martin Chren, ako aj zástupcovia akademickej obce a mimovládnych organizácií, informoval Tomáš Zajac, hovorca MČ Vrakuňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM