Rôzne

Tipy na voľné dni: Vyberte sa do ZOO, navštívte biofarmu a spoznajte podzemnú nádheru

Ak máte chuť počas voľných dní zažiť niečo nové, máme pre vás skvelú inšpiráciu. Môžete si vybrať podľa toho, ako ďaleko sa vám chce cestovať.

Ilustračný obrázok k článku Tipy na voľné dni: Vyberte sa do ZOO, navštívte biofarmu a spoznajte podzemnú nádheru
27
Galéria
Zdroj: Facebook

Počas príjemných septembrových dní sú výlety najkrajšie. Je jedno, či sa s rodinou vyberiete za hranice všedných dní na deň, dva či celý predĺžený víkend. Hlavne si to poriadne užite.

Vyberte sa do ZOO

Zunovala sa vám už Bratislavská ZOO? Nadišiel ideálny čas spoznať ďalšie. V dosahu hodinky – dvoch od Bratislavy ich nájdete niekoľko.

Najbližšia je ZOO v Hodoníne

Nájdete v nej stovky druhov zvierat. Ak by ste sa chceli stať na jeden deň ošetrovateľom, tu vám to umožnia. Môžete si vyskúšať aj kŕmenie zvierat a nahliadnuť tak „do zákulisia“ zoologickej záhrady.

Najkrajšia česká ZOO v Zlíne

Do ZOO v moravskom meste Zlín sa oplatí ísť v každom ročnom období. Nájdete tam všetko na jenom mieste. História zámku, ktorý záhrade kraľuje, sa prelína s modernými pavilónmi. V jednom z nich si dokonca môžete pohladiť raje. Bazén, kde žijú, je postavený tak, aby sa návštevníci mohli dotknúť slizkého tela ryby, prípadne ich aj nakŕmiť úplne zblízka.

Zoologická záhrada je vystavaná veľmi nápadito a architektonicky zaujímavo. Ríšou zvierat prechádzate postupne – podľa svetadielov.

Najstaršia je vo Viedni

Viedenská zoologická záhrada Tiergarten Schönbrunn je najstaršou zoologickou záhradou na svete. Založili ju v rokoch 1452 – 1462. O sto rokov neskôr sa v nej prvýkrát objavil slon a v roku 1828 prišla do Viedne prvá žirafa.

V areáli na návštevníkov čaká akvárium a terárium, pavilón dažďového pralesa s tisíc metrov štvorcových džungle z Bornea, pavilón púšte i mimoriadne atraktívny polárny pavilón s tučniakmi a tuleňmi. Tierpark Schönbrunn sa pýši najmä vzácnymi pandami obrovskými, ktorá previezli až z Číny.

Podmanivá ZOO v Budapešti

ZOO u našich južných susedov je rozdelená na niekoľko častí podľa toho, v ktorom kúte sveta vo voľnej prírode zvieratká žijú. Nádherná a podmanivá je aj motýlia farma. Jednou z najkrajších budov ZOO je sloní dom či zóna s tuleňmi. V susedstve ZOO sa nachádza známy Lunapark. Na ZOO v Budapešti si treba vyčleniť minimálne jeden až dva dni. Oplatí sa počkať si na kŕmenie zvierat, šou tuleňov či hadov.

Cíťte sa ako pod hladinou v Tropicariu

Ak už budete v Budapešti, určite neobíďte Tropicarium. Nachádza sa priamo v nákupnom centre Campona s množstvom obchodov, reštaurácií a kaviarní. Je najväčším morským akváriom v strednej Európe. Priamo ponad vaše hlavy bude plávať žralok či raja. Je to úžasný zážitok.

Navštívte Biofarmu Príroda

Možno vám exotika ZOO príliš nechýba a vaše deti radšej hladkajú ovečky a kozičky než pozerajú na zvieratá za sklom. Navštívte teda biofarmu Príroda kúsok za Bratislavou. Nájdete ju na starej ceste zo Stupavy do Lozorna. Stačí, keď na vyznačenej odbočke zájdete do lesa.

Biofarma Príroda ponúka všetko, po čom drobci túžia. Od zajačikov cez mačky, psíka, kone až po ovce a prasiatka. Zvieratká tu nájdete v prostredí, v akom sa bežne chovajú na dedinách a salašoch. Ak vyhladnete, môžete si dať niečo dobré v klasickej slovenskej kolibe. Ponuka je pestrá – od pirohov až po bryndzové halušky.

Spoznajte podzemnú krásu

Jaskyňa Driny nepatrí medzi slovenské unikáty. Pre výletníkov z hlavného mesta je však najdostupnejšia. Stačí sadnúť do auta a do hodiny ste tam. Je jedinou sprístupnenou na západnom Slovensku.

V Drinách počas 30 minútovej prehliadky nájdete typické sintrové záclony so zúbkovitým lemovaním. Svojou jedinečnou krásou vás očaria podzemné jazierka, vodopády, pagodovité stalagmity a rozličné formy stalaktitov. K jaskyni sa dostanete z dediny Smolenice. Leží asi kilometer od nich pri rekreačnom stredisku Jahodník.

Prejdite sa farebnou rozprávkou

Arborétum Mlyňany vás očarí v každom ročnom období. Z Bratislavy ste tam autom za hodinku. Obec Vieska nad Žitavou, kde sa arborétum nachádza, nájdete kúsok za Nitrou v smere na Zlaté Moravce. Krásna záhrada vám hneď po vstupe ponúkne odmenu za dlhšiu cestu. Upravený park s precízne zastrihnutými kríkmi a stovky rastlín vás okamžite očaria.

Dominantou rozsiahleho parku je kaštieľ z roku1894 s nádhernou bielou vežou, ktorú postavili v roku 1905. Park založil v roku 1892 Štefan Ambrózy-Migazzi. Zadovážil si mnohé cudzokrajné dreviny a aklimatizoval ich na naše zemepisné podmienky. Vytvoril tak nádhernú záhradu, pri prezeraní ktorej neprestanete žasnúť.

ZOO Zlín
27
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM