Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Nad Bratislavou sa budú vznášať šarkany, lampióny aj džezové tóny

Ďalší októbrový víkend sa v meste ponesie v znamení skvelých koncertov, dobrej zábavy a chutného jedla. Môžete pomôcť s upratovaním aj vstúpiť do ateliérov.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Nad Bratislavou sa budú vznášať šarkany, lampióny aj džezové tóny
7
Galéria
Zdroj: Facebook

Čistenie Štrkoveckého jazera

Priložiť ruku k dielu môžete už v piatok. Čistenie začne o 13:00 hod a potrvá do 15:00 hod. Na pláne je aj vyčistenie okolia jazera – zber nezáhradného odpadu v biotope a po celom obvode Štrkoveckého jazera, zametanie lístia za lavičkami, vyhrabávanie lístia v úseku zo strany Sabinovskej ul. a čistenie informačných tabúľ od grafitov. Súčasťou akcie bude aj výstava fotografií spred 20 rokov, z procesu čistenia jazera.

piatok / Štrkovecké jazero / od 13:00 hod.

Tekvicové dni v Stupave

Stupava pozýva na krásnu jesennú akciu určenú najmä pre rodiny s deťmi, ale aj ďalších návštevníkov. V piatok aj v sobotu si môžete prísť vyrezať tekvicu, obdivovať výrobky iných a poradiť sa s profesionálmi o pestovaní rastlín. Kto bude mať záujem, môže si kúpiť chryzantémy, jesenné dekorácie a ovocné stromy.

piatok 20. októbra od 13:00 – 18:00 hod. / sobota 21. októbra od 8:00 – 12:00 hod. / Stupava, Predajna Agroservis v Máste

Námestie slobody rozžiaria lampióny

Už po tretíkrát ožije Námestie slobody kultúrou. Pozývame všetkých, malých aj veľkých – príďte sa zabaviť na námestie, ktoré bude doslova žiariť svetlom lampiónov. Rozsvietená bude aj fontána Družba. Zabaví vás súťaž o zaujímavé ceny, vystúpenia umelcov, ktorí predvedú úžasnú svetelnú šou, cirkusový workshop či cvičenie s rôznymi zábavnými cirkusovými prvkami.

piatok / Námestie slobody / od 18:00 hod. / vstup voľný

Bratislavské jazzové dni

Naše mesto už tradične v októbri ožíva kvalitným džezom z celého sveta. Okrem mužských headlinerov v programe Bratislavských jazzových dní Slovenská sporiteľňa 2017 budú návštevníkov lákať aj ženy, ktoré budú mať početnejšie zastúpenie. Zároveň majú návštevníkov presvedčiť, že jazz nie je čisto mužská záležitosť.

piatok – nedeľa / Incheba Expo, Viedenská cesta 3 – 7 / 19:00 hod.

Dúbravská šarkaniáda

Už dva roky sa predviedol ako „rekordman“, stúpal vyššie a vyššie, až mu špagát nestačil. Šarkaní úspech je tajomstvom dúbravskej rodiny Melišovcov. Či sa podarí rekord prekonať, ukáže sobotňajšie podujatie. O 15:00 hod. sa na Pekníčke začína jesenná oslava šarkanov. Ide už o tretí ročník takzvanej Dúbravskej šarkaniády.

Vítané sú všetky doma vyrobené draky, šarkany, vtáky, lienky aj iné zvery. Súťažiť sa totiž bude o najzaujímavej­šieho ručne zostrojeného šarkana, a aj šarkana, ktorý vyletí najvyššie. Akcia v prípade priaznivého počasia sľubuje divadlo na oblohe. V prípade dažďa sa podujatie neuskutoční. Pár šarkanov sa bude dať požičať aj na mieste. Pripravené bude aj šarkanie tvorenie s Lenkou, pre účastníkov niečo sladké pod zub a na zohriatie teplý čaj.

sobota / Park Pekníkova / od 15:00 hod. / vstup voľný

Čistenie Devínskej Kobyly

Odstraňovanie nelegálnych ohnísk, spevňovanie lesných chodníkov či odstraňovanie náletových drevín. Aj takéto práce sú naplánované v rámci sobotného čistenia NPR Devínska Kobyla v Devínskej Novej Vsi. To organizuje tradične Volkswagen Bratislava v spolupráci s Inštitútom aplikovanej ekológie Daphne a mestskou časťou. Počas akcie zabezpečia deťom edukačné aktivity – rozpoznávanie vzácnych živočíchov ďalekohľadom či objavovanie skamenelín v lokalite Devínskej Kobyly.

Pre najmenších návštevníkov a pomocníkov sú zároveň pripravené eko-hry. Ich cieľom má byť rozšírenie environmentálneho vzdelania v oblasti triedenia odpadu a biodiverzity, a to nielen z knižiek a spoza školskej lavice, ale priamo v prírode a pri nádobe na triedený odpad. Súčasťou programu je aj odhalenie interaktívnej informačnej tabule na tému Slovania o histórii tejto lokality.

sobota / Devínska Kobyla / vstup voľný

Deň otvorených ateliérov

V sobotu sa otvoria dvere súkromných a verejných ateliérov výtvarníkov Bratislavského kraja. Priestory poskytnú návštevníkom možnosť vychutnať si atmosféru ateliérov, kde vznikajú jedinečné diela. Každý ateliér bude vyznačený stojanom s fotografiou práce výtvarníka, logom, číslom a menom. Do akcie sa zapoja aj tri stupavské umelkyne – Agnes Vavrinová, Vlasta Hubková a Barbora Kočišová. Prijmite ich pozvanie a nahliadnite do magického sveta tvorivosti, kde to dýcha krásou a inšpiráciami.

sobota / Bratislava, Stupava / od 10:00 do 21:00 hod.

Kubánska noc

Rozhýbte boky a pridajte tanečné kroky! Na tejto párty vás budú viesť zmyselné rytmy a tanečné melódie salsy, cha cha cha, mamba, bolera alebo son. Atraktívnu zmes tradičnej kubánskej hudby a súčasných aranžmánov nám prinesie kapela Atarés a skvelí dídžeji El Chocolino a Mišo Biely.

sobota / KC Dunaj / od 21:00 hod.

Dyňobranie v Záhorskej Bystrici

Jeseň je už v plnom prúde, vzduch sa ochladzuje a slnečné lúče sú čoraz zubatejšie. Návštevníkom Dyňobrania to však vôbec vadiť nemusí. Cieľom tejto veselej akcie je ukázať deťom, že tekvice sa nevyrezávajú iba na strašenie. Pre drobcov je pripravený program, v ktorom si vyskúšajú svoju šikovnosť a kreativitu pri vyrezávaní tekvíc.

sobota / farské ihrisko vedľa kostola sv. Petra a Pavla / od 13:00 do 15:00 hod.

Street Food Park vol. 14

Pravidelný bratislavský Street Food Park – street food podujatie na námestí pred Starou tržnicou. Už po štrnástykrát spojí najlepších predajcov kvalitného a nápaditého pouličného jedla. Na chuť si prídu mäsožravci, vegáni, ale aj milovníci sladkého.

do nedele / Stará tržnica / vstup voľný

Hvob & Winston Marshall

Elektro-popové duo HVOB sa po roku opäť vracia na Slovensko v rámci svojho jesenného európskeho turné. Po úspešnom koncerte na festivale Grape však tentokrát Rakúšania vystúpia v klubovom prostredí, z ktorého vzišli. V bratislavskom Majestic Music Club sa predstavia s vlastnou svetelnou show.

nedeľa / Majestic Music Club / 20:00 hod. / vstupné 21 eur

Obdivujte krásu krojov

Obchodný dom nemusí byť iba stánkom konzumu. V poslednom období sa nákupné centrá stávajú čoraz častejšie galériou či zaujímavým interaktívnym priestorom. Príjemné spestrenie nakupovania pripravil v týchto dňoch aj Aupark. Popri hľadaní kabeliek či topánok tam môžete obdivovať nádheru slovenských krojov. Výstavu Od kolísky v kráse pripravila spisovateľka Tamara Šimončíková Heribanová, ktorá už roky ľudový odev popularizuje.

do 25. októbra / OC Aupark / vstup voľný

TIPY NA VÍKEND
7
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM