Kultúra

TIPY NA TÝŽDEŇ: Týždeň začne v znamení tanca, ukončí ho netradičná zabíjačka

Viete, kde sa budete baviť počas pracovného týždňa? Inšpirujte sa niektorým z tipov prehľadu udalostí na tento týždeň.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA TÝŽDEŇ: Týždeň začne v znamení tanca, ukončí ho netradičná zabíjačka
Zdroj: TASR

Tanečné večery Loona Dance

Milé ženy, urobte si čas samé na seba a príďte si zameditovať tancom. Tanec je liek ženské pre telo aj dušu. Tanečné skúsenosti vôbec nie sú potrebné. Príďte načerpať novú energiu a príjemne sa zrelaxovať.

Viac info TU.

pondelok / 19:00 hod. / Open Mind Centrum, Mickiewiczova 2248/2

Prešporské večery

V stredu sa môžete tešiť na tému: Označovanie mestských a súkromných hraníc v Prešporku v 18. a 19. storočí. Prednášajú a diskutujú: Milan Thurzo, Pavol Jančovič.

Viac info TU.

streda / 18:00 hod. / Univerzitná knižnica v Bratislave

Diskusné večery v Scherzi: Ako vzniká pivo

Miroslav Bandžuch, v súčastnosti sládek v pivovare Hostinec Richtár Jakub contract sládek v Stupavare (pivo Smoked Porter), contract sládek pre Žil VERNE (20000 míľ pod morom – americký stout), ako homebrewar varí od roku 2008 a jeho domáci pivovar Behind The Hills vznikol o dva roky neskôr.

S pivom Despiced HopIcon (smoked porter) vyhral súťaž homebrewarov v Chorvátsku – najlepšie pivo vo svojej kategórii a najlepšie pivo celej súťaže, v ktorej súťažilo až 280 rôznych pív. S tým istým pivom skončil na 3. mieste v súťaži homebrewarov v Anglicku. Viac sa dozviete v stredu v Kafe Scherz.

streda / 19:00 hod. / Kafe Scherz / vstupné 3 eurá

Mlieko, ako zdravý nápoj a ingrediencia v kuchyni

Novoročné predsavzatie, zmena stravy, alebo zvedavosť či dozvedieť sa niečo nové. To všetko by mala naplniť prednáška, ktorú v hneď v prvom mesiaci nového roku organizujú mestská časť Dúbravka v spolupráci s Mliečnym automatom v Dúbravke – Poľnohospodárske družstvo Javorinka.

Ústrednou témou popoludnia bude mlieko v rôznych podobách i skupenstvách. Prednáška je spojená aj s ochutnávkou a ukážkami výroby syra.

štvrtok / 16:00 hod. / Dom kultúry Dúbravka / vstup voľný

Prvýkrát Made in Slovakia

Prednáška o priemyselnom dizajne na Slovensku v rokoch 1939 – 1945. Na komentovanej prehliadke vám budú odhalené príbehy celobakelitovej stolovej lampy od britského dizajnéra, ktorá sa licenčne vyrábala v závode Gummon a prvého slovenského fotoaparátu.

Viac info TU.

štvrtok / 18:00 hod. / Slovenská národná galéria Bratislava

Katarína Nádaská v Martinuse

Kníhkupectvo Martinus pozýva na besedu s Katarínou Nádaskou, ktorá príde predstaviť svoju najnovšiu knihu a určite porozpráva aj zaujímavosti z oblasti ľudových zvykov a obyčajov.

Katarína Nádaská je známa slovenská etnologička, ktorá vydala viacero zaujímavých kníh. Vo svojej najnovšej knihe Rok v slovenskej ľudovej kuchyni prináša zasvätený pohľad na tradičnú kuchyňu v presvedčení, že práve táto stránka ľudovej kultúry môže byť prameňom originálnych farieb, chutí a vôní Slovenska, ku ktorým sa oplatí vracať aj v dnešných časoch, keď do našej stravy masívne prenikajú vplyvy svetovej kuchyne.

štvrtok / 18:00 hod. / Martinus na Obchodnej ul.

Zimné huncokárske slávnosti

Od piatka do nedele vás čaká trinásty ročník zimných hodov, tradičná zabíjačka a dobrá zábava. Huncokári boli prisťahovalci z nemecky hovoriacich krajín, ktorí prišli na naše územie na pozvanie zemepánov. Ich pomenovanie vzniklo skomolením nemeckého slova Die Holzhacker (drevorubač).

Huncokári až do polovice 20. storočia bývali na horských samotách v izolovanom prostredí, preto sa ich kultúra, reč, zvyky a ostatné aspekty života akoby zakonzervovali v karpatských lesoch. Rodiny huncokárov bývali na samotách priamo v lese.

piatok – nedeľa / Modra

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM