Nina Táborská Samospráva

Terasa budovy Slovenského rozhlasu v Bratislave ožije a zazelenie sa

Dnes zasadením drobných rastlín na Mýtnej ulici novú mestskú verejnú záhradu. Bude niesť názov Pod pyramídou a okrem príjemného prostredia sa návštevníci môžu tešiť aj na kultúrno-spoločenské akcie.

Ilustračný obrázok k článku Terasa budovy Slovenského rozhlasu v Bratislave ožije a zazelenie sa
Zdroj: TASR

Priestor na terase bol pre verejnosť dlho zatvorený, pritom mal vždy veľký potenciál stať sa miestom, ktorý bude slúžiť miestnym komunitám, podotkla dnes architektka záhrady Dominika Belanská z občianskeho združenia Jedlé mesto.

Dobrovoľníci sa preto rozhodli využiť možnosti terasy a v spolupráci s RTVS ju premenili na záhradu. „Ľudia v nej môžu tráviť čas a navzájom sa spoznávať. Pestujú sa tu rastliny, okresné i jedlé. Spolu tak dotvárajú zmysel tejto záhrady, ktorá má byť príjemným a užitočným miestom pre všetkých,“ povedala Belanská.

Do záhrady si môžete prísť počas návštevných hodín oddýchnuť, občerstviť sa, alebo sa zúčastniť na rôznych podujatiach, diskusiách či workshopoch. Kto sa chce venovať pestovaniu rastlín, môže sa stať súčasťou tímu, ktorý sa o celý priestor záhrady stará.

Pod pyramídou sa budú konať aj živé vysielania. Naživo zo záhrady sa ako prvé predstaví Rádio_FM, a to už vo štvrtok ráno.

„Priestor Slovenského rozhlasu je unikátny. Má šancu žiť nielen zvnútra, ale aj zvonka,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

Ako Ďalej podotkol, „verím, že naberie ešte viac na význame a podarí sa nám spojiť kultúrny život vnútri v našich štúdiách s tým, čo sa bude diať v záhrade.“

Primátor Milan Ftáčniksi myslí, že takýto zámer by sa mohol rozšíriť aj na ďalšie budovy v meste. „Keď sa to podarí tu, verím, že sa nájdu aj ďalšie nápady,“ dodal primátor.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM