Nina Táborská Kultúra

Tento týždeň v Bratislave štartuje obľúbený Medzinárodný filmový festival. Pozrite sa, čo je jeho súčasťou

Už tento piatok začína 16. ročník významného kultúrno-spoločenského podujatia Medzinárodný filmový festival Bratislava 2014. Priaznivci festivalu budú mať opäť možnosť vzhliadnuť niekoľko vynikajúcich filmov od 8. do 14. novembra v piatich mestských kinách.

Ilustračný obrázok k článku Tento týždeň v Bratislave štartuje obľúbený Medzinárodný filmový festival. Pozrite sa, čo je jeho súčasťou
Zdroj: TASR

Ako informujú organizátori, tohtoročný festival premietne vo svojom programe kvalitné, žánrovo a tematicky rôznorodé filmy. Jadro festivalového programu tvoria tri súťažné sekcie. Tie sa sústreďujú na objavovanie nových talentov a budúcich hviezd svetového filmu.

Súčasťou sú už tradične aj súťaže, ktoré dopĺňajú stabilné programové sekcie – Panoráma, Proti prúdu, Príbehy, Pocta, Focus, Zvláštne uvedenie a Made in Slovakia. Práve program vtláča identitu filmovému festivalu, jeho podrobný rozpis nájdete na oficiálnych internetových stránkach festivalu.

Filmy v Súťaži prvých a druhých hraných filmov bude hodnotiť hlavná porota, ktorá udelí Grand Prix za najlepší film, Cenu pre najlepšieho režiséra, Cenu za najlepší ženský herecký výkon a Cenu za najlepší mužský herecký výkon.

Tento rok do poroty zasadnú

Derek Malcolm, rešpektovaný filmový kritik, ktorý písal 35 rokov pre The Guardian. Členom poroty je taktiež gruzínsky režisér, scenárista a čerstvý víťaz Krištáľového glóbusu z Karlových Varov George Ovashvili, ktorý na festivale zároveň uvedie svoj ocenený film Kukuričný ostrov a známa slovenská herečka Zuzana Mauréry, držiteľka Slnka v sieti a ceny Igric za film Ďakujem, dobre.

O najlepšom dokumentárnom filme rozhodne trojčlenná porota v zložení: André Gil Mata, Veton Nurkollari a Jana Dudková.

V porote krátkych filmov, ktorá udelí Cenu za najlepší krátky film zasadnú: Bülent Öztürk, Nicole Santé a Maroš Brojo.

Súťaž prvých a druhých hraných filmov budú posudzovať aj neštatutárne poroty: porota FIPRESCI a Študentská porota.

Najlepší film z celého programu 16.ročníka MFF Bratislava si budú vyberať aj diváci a hlasovaním tak rozhodnú o Cene divákov.

Bohatá programová ponuka

Divácky obľúbenou súčasťou programu je sekcia Panoráma. Opäť predstaví očakávané novinky etablovaných tvorcov, filmy ocenené na prestížnych festivaloch a festivalové hity.

MFF Bratislava uvedie jeden z najlepšie hodnotených filmov na tohtoročnom festivale v Benátkach Biele noci poštára Alexeja Trjapicyna (The Postman’s White Nights, 2014) jedného z najznámejších a najrešpektova­nejších ruských režisérov Andreja Končalovského.

V sekcii Príbehy – filmy životnej sily je tento rok viacero komédií a filmov od začínajúcich režisérov. Odvážne a progresívne diela majú miesto najmä v sekcii Proti prúdu.

V sekcii Made in Slovakia chce MFF Bratislava uvádzať novinky, ktoré sú atraktívne pre domáce publikum, a zároveň filmy, ktoré vhodne reprezentujú slovenskú kinematografiu vo vzťahu k zahraničným hosťom festivalu. Sekcia predstaví napríklad film vlna vs. breh (wave vs. shore, 2014), režijný debut kameramana Martina Štrbu o generácii fotografov Slovenskej novej vlny.

Tradičná sekcia Focus, zameraná na predstavovanie národných kinematografií, bude venovaná Hongkongu. V rámci Zvláštneho uvedenia sa bude premietať mimoriadny dokumentárny debut Gaba Polskeho Červená armáda.

16.ročník MFF Bratislava

Festival sa uskutoční od 8. do 14. novembra v piatich mestských kinách. Konkrétne v dvoch sálach Kina Lumière, v Kine Mladosť, v Kine Nostalgia a v kinosále FK 35 mm na FTF VŠMU.

Ďalším miestom festivalových premietaní bude aj tento rok Batelier, kde okrem vybraných filmových projekcií bude prebiehať tiež sprievodný program partnerského projektu Danube Art Cargo a Park Inn Danube Hotel, ktorý bude festivalovým zázemím pre Guest Service, Akreditačné stredisko a Press Centrum.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM