Kultúra

TÁTO kniha o fontánach v Bratislave vás dostane: Niektoré z nich ste ešte nikdy nevideli! FOTO

Všetky obdobia fontán na území hlavného mesta od roku 1572 po súčasnosť odhaľuje nová kniha Fontány v Bratislave. Ide o prvú publikáciou svojho druhu.

Ilustračný obrázok k článku TÁTO kniha o fontánach v Bratislave vás dostane: Niektoré z nich ste ešte nikdy nevideli! FOTO
13
Galéria

Je výstupom projektu výskumu, na ktorom sa podieľali tri mestské organizácie – Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave, Múzeum mesta Bratislavy a Generálny investor Bratislavy. Výskum sa uskutočnil prvýkrát.

„Mnohí Bratislavčania bývajú šokovaní, keď zistia, že absolútnu väčšinu fontán vo svojom meste ešte nikdy nevideli,“ konštatuje Matúš Benčík, pod vedením ktorého kniha tri roky vznikala. Väčšina fontán bola doteraz podľa neho takmer neznáma a mnohí ani netušia, kde sa fontány v meste nachádzajú.

Kde sú roztrúsené?

Historické fontány schované v dvoroch domov a palácov v centre mesta či socialistické fontány roztrúsené medzi panelákmi na sídliskách – pre obyvateľov, ktorí nebývajú v ich bezprostrednej blízkosti, aj pre návštevníkov mesta tak zostávajú do veľkej miery skryté.

Okrem toho došlo v minulosti pre chýbajúce informácie aj k náhodnej deštrukcii cennej architektúry pri stavebnej aktivite. V súčasnosti neexistuje žiadny úplný zoznam exteriérových fontán, napriek tomu, že najmä historické fontány sú nositeľom značných kultúrnych a spoločenských hodnôt.

Kniha Fontány v Bratislave bola zaradená do Národnej expozície. Pod záštitou Slovenského literárneho centra bude reprezentovať Slovensko najbližšie na jednom zo svetových veľtrhov Frankfurter Buchmesse. Autorom dizajnu knihy je slovenský umelec Slavomír Jakab.

KLIKNITE aj na tieto články:

Fontány v hlavnom meste
13
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM