Rôzne

Tajomstvo úspešnej vinárskej rodiny: Vinárstvo je rehoľa, poslanie i láska na celý život

Prevzali štafetu po rodičoch, vsadili na kvalitu a víno vyrábajú z vlastnoručne dopestovaného hrozna. Bonusom VIDEO o tom, ako degustovať víno.

Ilustračný obrázok k článku Tajomstvo úspešnej vinárskej rodiny: Vinárstvo je rehoľa, poslanie i láska na celý život
10
Galéria
Zdroj: Vinárstvo Hubinský

Víno dorábajú z hrozna, ktoré vypestujú vo vlastných a z časti prenajatých viniciach na južných svahoch Malých Karpát. Starostlivo vybrali odrody a nepreťažujú kry, aby sa v bobuliach skoncentroval dostatok cukru. A hoci veľa času trávia v pivnici, neboja sa ani tvrdej driny vo vinohrade.

„Práca vo vinárstve trvá celý rok. Keď na jeseň skončí zber, nastupuje robota v pivnici. Po krátkej prestávke s prácami vo vinohrade, začíname v decembri s rezom viniča. Po reze, to je asi tak február – marec, nasleduje viazanie,“ hovorí vinohradník a vinár David Hubinský. A dodáva: „Po toľkých rokoch sa už nedá ani psychicky odpútať. Práca vo vinárstve vás úplne pohltí!“

Výsledkom je výnimočné víno, ktoré už niekoľko rokov boduje na prestížnych svetových súťažiach.

Vzácne dedičstvo

Vinárstvo Hubinský sídli v obci Vinosady. Rodinný podnik nesie meno majiteľov, ktorí zdedili vzťah k vinohradu po predkoch. „S pestovaním hrozna začali starí rodičia z otcovej strany,“ približuje David tradíciu. Tvrdú prácu vo vinohrade pozná od detstva, keď spolu s mladším bratom Petrom pomáhali otcovi.

Jaroslav Hubinský robil s vínom už v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Začiatkom deväťdesiatych rokov sa spolu s manželkou Zuzanou rozhodli s vínom podnikať. V dome Hubinských začínali, podobne ako v iných vinohradníckych rodinách pod Malými Karpatami, so sudovým vínom.

Zdroj: YouTube.com

Dlhá cesta k vínu

S ambíciou posunúť sa ďalej prišiel David, ktorý na otcove odporúčanie nastúpil v roku 2000 na Strednú vinársko-ovocinársku školu v Modre. Po úspešnom štúdiu sa vrátil domov a s podporou rodiny začal uskutočňovať svoj sen.

Prvé fľašové vína vyšli z „dielne“ Hubinský v roku 2008. V súčasnosti pestujú hrozno na ôsmich hektároch a ročne vyprodukujú 30-tisíc fliaš, ktoré sa predávajú vo vinotékach, gastronómii a privátnej klientele.

Získať si rešpekt a dostať sa do povedomia milovníkov vína však bolo náročné. Konkurencia na poli vinárstva je veľká. Hubinským pomohol aj úspech na medzinárodných vinárskych súťažiach.

Prvé ocenenia získali už v roku 2011 – bodovali v Londýne, Bruseli aj vo Viedni. Vinárstvo Hubinský sa môže pochváliť napríklad bronzom z londýnskeho Decanter World Wine Awards za Devín 2011 a striebrom z putovnej výstavy Concourse Mondial de Bruxeles za Rizling rýnsky 2011, zlatom z prestížnej Vinalies Internationales Paris 2013 za Veltlínske zelené, bobuľový výber, 2012 a striebrom za Frankovku modrú, ružovú, 2012. A tým sa výpočet ani zďaleka nekončí.

Z vinohradu do pivnice

Tajomstvo úspechu Hubinských začína vo vinohradoch. „Naše vína vyrábame iba z hrozna, ktoré si vlastnoručne dopestujeme. Len tak môžeme mať celý proces pestovania hrozna a výroby vína pod kontrolou,“ vysvetľuje David Hubinský.

Kvalitné hrozno je však iba prvým krokom.

Bratia David a Peter chcú zostať rodinným podnikom, ktorý pošle na trh len najvyššiu kvalitu. „Držíme sa toho, že menší sortiment, vyššia kvalita. Našim zámerom je predávať maximálne šesť druhov vína – štyri biele a dve červené,“ naznačuje David plány do budúcnosti. Chcú spustiť aj e-shop.

Postupne modernizujú a nakupujú vinohradnícku techniku, aby zefektívnili práce vo vinohrade. Napríklad na fľašovanie vína si bratia Hubinskí prenajímajú pojazdnú plniacu linku, ktorá príde až k ním domov.

A akému vínu dáva prednosť úspešná vinárska rodina? Medzi ich obľúbené patrí Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Devín a Alibernet.

Vinárstvo Hubinský
10
Galéria
Zdroj: Vinárstvo Hubinský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM