rbt Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Vrah z Bratislavy je vzorom pre amerických extrémistov

Americký federálny úrad pre vnútornú bezpečnosť vydal varovanie o hrozbách pre židovskú a LGBTQI+ komunitu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vrah z Bratislavy je vzorom pre amerických extrémistov
Zdroj: Dnes24.sk

Americký federálny úrad pre vnútornú bezpečnosť vydal varovanie pred hroziacimi útokmi na židovskú a LGBTQI+ komunitu v USA. Dôvodom je okrem iného reakcia extrémistických skupín a jednotlivcov na dvojnásobnú vraždu v bratislavskej Teplárni.

Niektorí domáci extrémisti so sklonom k násiliu chválili októbrovú streľbu v LGBTQI+ bare na Slovensku a vyzývali k ďalšiemu násiliu,“ informuje federálny úrad.

Amerika nedávno zažila podobnú tragédiu, keď strelec v Colorado Springs zabil v miestnom gej bare v novembri piatich ľudí. „Práve oslava týchto dvoch útokov extrémistickými skupinami je dôvodom zvýšeného rizika,“ tvrdí úrad.

Najmä osamelí vlci

Riziko ďalšieho útoku vyplýva z toho, že „osamelí extrémisti a malé skupinky motivované ideológiou či osobnou nenávisťou predstavujú neustálu hrozbu pre krajinu.“

Vzájomná inšpirácia útočníkov po celom svete v online prostredí je pre bezpečnostné zložky veľkým problémom. Potenciálni zločinci využívajú anonymitu sietí a sú rozptýlení po celej krajine.

Aj vrah na Slovensku sa inšpiroval svojimi predchodcami. „Zverejnil manifest, v ktorom prejavil obdiv k predchádzajúcim útočníkom, vrátane niektorých zo Spojených štátov,“ dodáva federálny úrad.

Streľba na Zámockej ulici v Bratislave
26
Galéria

Neprehliadnite:

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM