rbt Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Švajčiarska čokoládová legenda sa bude vyrábať v Bratislave!

Kvôli vysokým výrobným nákladom v domovskej krajine sa výroba Toblerone presunie na Slovensko do konca roka 2023.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Švajčiarska čokoládová legenda sa bude vyrábať v Bratislave!
Zdroj: Toblerone

Slávna trojuholníková čokoláda Toblerone sa už nebude vyrábať exkluzívne vo Švajčiarsku. Trojuholníky sú odkazom na švajčiarske Alpy v blízkosti hlavného mesta Bern, kde sa vyrábajú vyše sto rokov.

Trojuholníková čokoláda

Americký majiteľ značky sa však rozhodol časť výroby presunúť takmer o tisíc kilometrov na východ do hlavného mesta Slovenska,“ informuje magazín Newsweek.

Trojuholníková čokoláda je na medzinárodných letiskách neprehliadnuteľná, poznajú ju cestovatelia po celom svete. Aj na jej výrobu však doľahli rastúce náklady, preto spoločnosť Mondelez oznámila, že časť produkcie presunie na Slovensko.

Už nebude švajčiarska

Toblerone už nebude môcť na obaloch používať označenie „Švajčiarska mliečna čokoláda,“ aj keby väčšina výrobného procesu ostala v domovskej krajine. Podmienkou je, že celý výrobný proces musí byť vo Švajčiarsku.

Zamestnanci firmy sa obávajú, že presun časti produkcie je iba začiatok, keďže výrobné náklady a mzdy sú na Slovensku výrazne nižšie ako vo Švajčiarsku. „Bern je dôležitou súčasťou našej histórie a zostane ňou aj v budúcnosti,“ reaguje na obavy vedenie spoločnosti.

Čokoládu Toblerone začali v roku 1908 vyrábať Theodor Tobler and Emil Baumann. Názov vznikol kombináciou slov „Tobler“ and "Toronne,"čo je taliansky výraz pre nugát s medom a orieškami.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM