Správy

SVET O SLOVENSKU: Otrasné homosexuálne ponižovanie zostalo bez trestu

Slovenský maliar žijúci v USA si vytrpel neuveriteľnú šikanu na pracovisku, pretože jeho kolegovia si mysleli, že je gay. Súd sa ho nezastal.

V Spojených štátoch amerických je zvykom súdiť sa pre každú maličkosť a šance na úspech sú pomerne vysoké aj pri bizarných sporoch. Ľubomír Matavka však také šťastie nemal, aj keď jeho prípad je šokujúci. V USA totiž nie je možné vyhrať súdny spor pre homosexuálne obťažovanie.

SVET O SLOVENSKU: Bývalý učiteľ využíval slovenský server na šírenie porna

Vylíž mi!

Americký portál Cook CountyRecord popisuje smutný príbeh slovenského maliara Matavku, ktorý v rokoch 2010 až 2012 pracoval na americkej strednej škole Morton High School v štáte Kansas. „Jeho kolegovia ho každodenne urážali homosexuálnymi narážkami, vulgárnymi a ponižujúcimi poznámkami, nevhodnými sexuálnymi dotykmi a vyhrážali sa mu pomstou, ak by sa chcel sťažovať,“ píše Cook CountyRecord.

Kolegovia slovenského maliara si skrátka z nejakého dôvodu mysleli, že je homosexuál, čo ich mimoriadne dráždilo. Matavka to vždy popieral, ale nepomohlo mu to. Na súdnom procese, kde chcel od školy vysúdiť odškodné, popísal aj nechutné detaily.

„Jeden kolega sa ho neustále snažil v jedálni chytať za zadok a naznačoval pritom sexuálne pohyby. Matavka ho odtláčal, ale on reagoval slovami, aby mu vylízal…,“ cituje portál slová zo súdnej siene.

Kolegovia sa uchýlili aj k fyzickým útokom, keď úbohého Slováka opakovane striekali vodnými pištoľami, alebo na neho rovno vyliali vedro vody, prípadne mu obalili celé auto do kuchynskej fólie. Na jeho osobnú pracovnú tabuľu namaľovali penis, posielali mu výhražné emaily a dokonca zmenili jeho konto na sociálnej sieti s tým, že sa zaujíma o mužov.

SVET O SLOVENSKU: Hanbite sa! Vaše zbrane zabíjajú ľudí v Sýrii

Nadriadení sa prizerali

Ľubomír Matavka bol zúfalý a nedočkal sa pomoci ani od vedenia školy, hoci, podľa jeho slov, o všetkom vedelo. Veď urážky a útoky na jeho osobu sa diali verejne a aj on sám sa nadriadeným sťažoval. Keďže sa ho nezastali a nezabezpečili nápravu, rozhodol sa celú školu zažalovať pre sexuálne obťažovanie.

Lenže Matavka mal smolu, pretože v USA platí stále precedentné pravidlo, že žaloby pre sexuálne obťažovanie z dôvodu homosexuálnej orientácie sa nepripúšťajú. A preto aj keď sám sudca označil Slovákovo obťažovanie na pracovisku za „otrasné,“ jeho prípad musel zamietnuť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM