Nina Táborská Samospráva

Súťaž návrhov na okolie električky v Petržalke rieši Úrad pre verejné obstarávanie

Urbanistická súťaž, ktorá mala priniesť návrh, ako bude vyzerať okolie Chorvátskeho ramena s električkou v bratislavskej Petržalke, stojí na Úrade pre verejné obstarávanie. Dvaja uchádzači totiž podali námietky.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž návrhov na okolie električky v Petržalke rieši Úrad pre verejné obstarávanie
Zdroj: TASR

Nepáči sa im, ako mesto vyhodnocovalo jednotlivé ideové návrhy. To však už ale víťaza vybralo, oficiálne ho však teda predstaviť ešte nemôže.

„My stále veríme, že v procese verejného obstarávania nedošlo k pochybeniam a že námietky budú vyhodnotené ako neopodstatnené,“ uviedol riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Je môžné, že ÚVO súťaž možno aj zruší, alebo aspoň samospráve nakáže, aby zopakovala vyhodnocovanie jednotlivých návrhov.

„Pri týchto súťažiach však pracujeme s ideami, nie s peniazmi,” hovorí Andrassy. “Keď niekto tvrdí, že bola daná váha na nepodstatnejšiu vec, ako na tú podstatnejšiu, tam nastáva mnoho problémov, s ktorými sa ÚVO nevie vysporiadať,“ podotkol.

Nie je víťaz, nie je participácia verejnosti

Podľa zákona úrad o námietkach rozhodne do 30 dní odo dňa doručenia kompletnej dokumentácie a písomného vyjadrenia k podaným námietkam.

Keď ÚVO postup označí za správny, mesto podľa Andrassyho spustí proces participácie verejnosti. Na základe víťazného návrhu sa bude totiž obstarávať urbanistická štúdia.

„Dosiaľ sme participáciu nemohli spustiť bez účasti víťaza,“ dodal.

Anonymnú architektonicko-urbanistickú súťaž vyhlásilo mesto ešte v novembri minulého roku. Cieľom bolo dotvoriť Petržalku na miesto s pracovnými príležitosťami, kvalitnými verejnými priestormi, električkou ako nosným prostriedkom verejnej dopravy bez štvorprúdovej cesty okolo nej a s parkom s cyklotrasami.

Návrhy predstavila porota na verejnej prezentácii v Petržalke ešte v máji, pričom všetkých 15 odovzdaných splnilo základné podmienky.

Víťazný návrh nadchol

Pri víťaznom návrhu porota ocenila, že ponúka vznik verejných a poloverejných priestorov i zelených plôch, ktoré v rôznych priestorových formách vstupujú do mestskej štruktúry vzájomne na seba nadväzujúcimi polyfunkčnými centrami a sú priestorovo viazané na električkovú trať s novými zastávkami.

Návrh získal suverénne najviac bodov, vyše 800 z 900 možných.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM