Nina Táborská Samospráva

Súťaž návrhov na budúcu podobu Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia beží, čo si od nej sľubuje Staré Mesto?

Minulý týždeň bola vyhlásená architektonicko-urbanistická súťaž, ktorá rozhodne o budúcej podobe Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia. Učelom súťaže je vygenerovať optimálne riešenie oboch verejných priestorov vo väzbe na trasu električky do Petržalky.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž návrhov na budúcu podobu Šafárikovho námestia a Fajnorovho nábrežia beží, čo si od nej sľubuje Staré Mesto?
Zdroj: TASR

Súťaž vypísala bratislavská mestská časť Staré Mesto s cieľom získať čo najvhodnejšie architektonické riešenie obsahujúce návrh priestorového usporiadania jednotlivých „sub-priestorov“. Spadá sem rovnako zadefinovanie nového funkčného využitia.

Výsledkom súťaže má byť optimálne riešenie oboch verejných priestorov vo väzbe na trasu nosného systému MHD – električky do Petržalky. Dôležitou súčasťou je zhodnotenie a architektonické riešenie týchto typovo rozdielnych verejných priestorov.

Šafárikovo námestie a rovnako tak aj Fajnorovo nábrežie majú celomestský až nadmestský význam.

„Predmetom súťaže je návrh architektonicko-urbanistického riešenia verejných priestorov Šafárikovo námestie a Fajnorovo nábrežie v Bratislave, ako kontaktných priestorov vo väzbe na trasu realizovanej električkovej radiály do Petržalky (Štúrova ulica – Šafárikovo námestie – Bosákova) v lokalite Bratislava – Staré Mesto,“ informuje mestská časť.

Architektonické návrhy je možné podať do 7. marca tohto roku. Hodnotiace zasadnutie súťažnej poroty bude 14. marca 2016. Lehota na vyhlásenie výsledkov súťaže bola stanovená do 24. marca 2016. Preplatenie cien a odmien vo výške päť, tri a dvetisíc eur bude do 60 dní od vyhlásenia výsledkov.

Staré Mesto o podmienkach a podkladoch súťaže informuje aj prostredníctvom vlastného webu www.staremesto.sk. Súťaž je overená Slovenskou komorou architektov.

Vyhlásená súťaž

Pred vypísaním súťaže sa do prípravy zadania mohla počas štyroch mesiacov zapojiť aj verejnosť. „V spolupráci so spoločnosťou PDCS vedenie Starého Mesta zisťovalo názory občanov z blízkeho i širšieho okolia na funkciu a budúcu podobu verejného priestoru medzi Šafárikovým námestím a Fajnorovým nábrežím,“ uviedla Nora Gubková.

Zo súhrnnej správy spoločnosti PDCS vyplynulo niekoľko zaujímavých odborných a občianskych názorov, ktoré sa premietli aj do súťažných podkladov. Týkajú sa zelene, cyklodopravy, prepojenia historických prvkov aj možných nových dominánt lokality.

Mestská časť uvažuje nad prepojením Jakubovho i Šafárikovho námestia, priestoru pri Umeleckej besede a promenády pri Dunaji na Fajnorovom nábreží.

Viac sa dočítate tu: Ako bude vyzerať Šafárikovo námestie a Fajnorovo nábrežie? Samospráva vyhlasuje architektonic­kú súťaž

Predsedom poroty sa stal ing.arch. Juraj Hermann, ktorý je zároveň predsedom Spolku architektov. Porota, ktorá rozhodne o víťazom návrhu architektonicko-urbanistickej súťaže pracuje v zložení: za vyhlasovateľa Staré Mesto ing.arch. Ľubomír Boháč, ing.arch. Silvester Černík, ing.arch. Martin Gajdoš a štvorica nezávislých architektov ing .arch. Petr Hájek (ČR), ing.arch. mga Pavel Nasadil (ČR), ing.arch. Juraj Hermann a ing.arch.Pavol Pa­ňák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM