Kultúra

Súťaž na obnovu kaštieľa v Rusovciach nie je v súlade so zákonom, upozorňujú architekti

Slovenská komora architektov (SKA) upozorňuje Úrad vlády (ÚV) SR na nevhodnú formu obstarávania projektu rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach, ktorá je založená na kritériu najnižšej ceny. Podľa komory totiž nie je v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž na obnovu kaštieľa v Rusovciach nie je v súlade so zákonom, upozorňujú architekti
Zdroj: TASR

Úrad vlády vypísal v máji súťaž na projektovú dokumentáciu, architektonické a súvisiace služby pre rekonštrukciu kaštieľa. Na tento účel sa počítalo so sumou vo výške jeden milión eur. Obálky s ponukami sa otvárali v stredu 1. júla.

„Podľa zákona musí verejný obstarávateľ pri zákazkách v oblasti architektúry, územného plánovania a stavebného inžinierstva v hodnote nad 130.000 eur povinne použiť súťaž návrhov. V tejto súťaži je však na výber víťaza okrem splnenia podmienok odbornej a technickej spôsobilosti určené jediné kritérium – najnižšia cena,“ upozorňuje vo svojom stanovisku SKA.

Komora pripomína, že projekt vybratý na základe najnižšej ceny nemôže zohľadniť všetky špecifiká. Vyzvala preto úrad vlády na prehodnotenie zvoleného postupu, zrušenie vyhlásenej verejnej súťaže a na prípravu a vyhlásenie súťaže návrhov.

Metódy, ktoré zvolil úrad pri danom verejnom obstarávaní, hazardujú podľa SKA s princípmi odbornej záchrany národnej kultúrnej pamiatky.

Úrad vlády oponuje, že pri jeho vyhlásení postupoval v súlade s príslušným zákonom. „Práve verejná súťaž je postupom verejného obstarávania, kde sa nevykonáva zúžený výber záujemcov. To znamená, že ponuku môže predložiť každý, kto splní podmienky účasti. Vďaka kritériu najnižšej ceny obstarávateľ získa najlepšiu hodnotu za adekvátne vynaložené finančné prostriedky,“ uviedol Tlačový a informačný odbor ÚV SR.

Ako dodal, cieľom je získať podklad pre zadávanie zákazky na stavebné práce a nacenenie konkrétnych služieb súvisiacich s rekonštrukciou Rusoviec.

„Zámerom teda nie je získať architektonický vizuál alebo ideový návrh, ktorého hodnotenie je často založené na subjektívnych kritériách a postojoch členov poroty,“ podotkol ÚV.

Poukazuje rovnako na to, že v priebehu verejnej súťaže neboli tak zo strany Slovenskej komory architektov, ako aj ostatných záujemcov uplatnené revízne postupy – teda žiadosť o nápravu či námietky. Zároveň sa obrátil na Úrad pre verejné obstarávanie so žiadosťou o odborné stanovisko v tejto veci.

Kaštieľ v Rusovciach s parkom je národnou kultúrnou pamiatkou evidovanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Je v správe Úradu vlády SR. Tento areál účelového zariadenia pozostáva z objektu neogotického kaštieľa, čeľadníka, vrátnice, vodojemu a anglického parku s rozlohou asi 13,2 ha.

Objekt, ktorý je v havarijnom stave, sa vyše 25 rokov nevyužíva pre neukončenie jeho komplexnej rekonštrukcie. S tou sa naplno začalo v roku 1996, ale pre krátenie financií sa od júla 2000 práce úplne zastavili.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM