Tlačové správy

Strava pre šteniatka: aké zložky musí obsahovať dobré krmivo pre psa?

Šteniatka majú tendenciu rásť priam raketovou rýchlosťou, najmä v prvom týždni. Rastú tak rýchlo, že napríklad stredne veľkým psom trvá len 9 až 10 mesiacov, kým dosiahnu svoju dospelú váhu.

Ilustračný obrázok k článku Strava pre šteniatka: aké zložky musí obsahovať dobré krmivo pre psa?
Zdroj: Stock.Adobe.com

Po prechode z materského mlieka na pevnú stravu je preto veľmi dôležité, aby strava bola vyvážená. Čo by teda mala obsahovať?

Zodpovedné kŕmenie vášho šteniatka

Prvých pár týždňov je pre šteniatka rozhodujúce materské mlieko. Je to jediná strava, ktorú dostávajú a poskytuje im všetku výživu, ktorú potrebujú, aby zostali zdravé a účinne bojovali s chorobami. Vo všeobecnosti však šteniatka vo veku 3 až 4 týždňov postupne prechádzajú na pevnú stravu, čo trvá zvyčajne až 3 týždne. Pre malé psy je veľmi dôležité, aby boli kŕmené kompletnou a vyváženou stravou, ktorú obsahujú kvalitné krmivá pre psov. Domáce jedlá alebo tie, ktoré psovi pripravujete sami, majú tendenciu mať veľmi  nízku alebo nevyváženú nutričnú hodnotu. Preto je vhodné nájsť balené krmivo pre šteňatá, ktoré spĺňa ich diétne kritériá.

Aké hlavné zložky má obsahovať krmivo pre šteniatka?

Pre správny rast a vývoj malého psíka sú dôležité najmä bielkoviny, tuky a mastné kyseliny, sacharidy, vláknina, vitamíny, minerály a voda. To všetko však v správnom pomere a množstve.

Proteín (bielkovina) je pre rastúce šteňatá životne dôležitý, pretože napomáha rozvoju svalov a pomáha budovať tkanivá. Dobré bielkoviny môžu pochádzať napríklad z kuracieho mäsa alebo vajec – to im pomôže posilniť svaly a podporí ich rast.  

Vitamíny a minerály sú v tomto štádiu, keď sú šteniatka slabé a majú slabú imunitnú odpoveď, kľúčové. Okrem toho, že šteňa je potrebné prvé týždne izolovať a chrániť, je dôležité tiež vybrať krmivo, ktoré bude obsahovať minerály a vitamíny (ako napríklad vitamín E) podporujúce prirodzenú obranyschopnosť vášho šteňaťa.

Nezabúdajte ani na ostatné dôležité zložky

Vyvážená strava pre psy neznamená iba mäso a vnútornosti. Rovnako dôležité sú aj sacharidy, ako napríklad ryža alebo ovsené vločky, a rôzne ďalšie živiny, ktoré dodajú vášmu šteniatku energiu a zároveň podporia jeho zdravé trávenie. V mnohých kvalitných krmivách sacharidy nájdete, a preto nie je potrebné ich dopĺňať.

Nesmieme zabúdať ani na optimálny pomer vápnika a bielkovín. Vápnik je ďalším dôležitým minerálom, ktorý prispieva k zdravému rastu vášho šteniatka. Krmivo pre šteňatá musí obsahovať optimálny pomer vápnika a bielkovín, aby pomohol posilniť ich zuby a kosti.

Omega mastné kyseliny sú zase „dobrým“ typom tuku, ktorý šteňatá potrebujú nielen pre svoje telo, ale aj pre vývoj mozgu. Zmes zinku a omega mastných kyselín je ale tiež nevyhnutnosťou na podporu zdravia kože a srsti.

Vždy stavte na kvalitu

Krmivo pre šteňatá obsahujúce všetky spomínané základné ingrediencie vytvára kompletnú a vyváženú stravu pre rastúce šteniatka. Je rovnako chutné ako zdravé – psík má vďaka nemu preukázane zdravšiu a lesklejšiu srsť, silné svaly, zdravé trávenie, silné kosti a zuby, ako aj silný imunitný systém.

Pri prechode šteňaťa na tuhú stravu si vždy overte u vášho veterinára, ako postupovať, prípadne s ním konzultujte váš výber krmiva. Krmivo pre šteňatá následne ponúka každý zoo obchod, pričom výber je naozaj široký, takže sa nemusíte ničoho báť. A pamätajte, šteniatka majú tendenciu hrať sa s jedlom, takže na začiatku možno budete musieť vaše šteňa kŕmiť a povzbudzovať ho k jedlu. Mnohí odborníci tiež odporúčajú zmäkčiť krmivo pre šteniatka teplou vodou, aby sa im ľahšie jedlo.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: fera.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM