Alexandra Húsková Rôzne

Ste to možno práve vy, kto zachráni život. Viete ako na to? Prvú pomoc si môžte vyskúšať počas Dňa záchrany života

Viete ako poskytnúť prvú pomoc? O živote človeka rozhodujú prvé sekundy a kým príde záchranná zdravotná služba, môže byť už neskoro. Počas Dňa záchrany života si môžte overiť svoje znalosti z poskytovania prvej pomoci priamo pod skúseným dohľadom zdravotníkov.

Ilustračný obrázok k článku Ste to možno práve vy, kto zachráni život. Viete ako na to? Prvú pomoc si môžte vyskúšať počas Dňa záchrany života
Zdroj: TASR

Ste to možno práve Vy, kto sa nachádzate na mieste kde je niekto bezprostredne ohrozený na živote.

Aj keď záchranná zdravotná služba už možno smeruje k udalosti, o prežití alebo neprežití rozhodujú prvé minúty, vtedy sa odborná pomoc na mieste udalosti spravidla nenachádza a obeť alebo postihnutý je bezprostredne odkázaný na osoby vo svojej blízkosti.

Pri resuscitácii nemôžete urobiť nič zlé. Jediná vec, ktorá môže byť zlá, je neurobiť nič.Na Slovensku sa ročne eviduje ročne približne tri tisíc resuscitačných príhod. Len desať percent, približne tristo ľudí sa zachráni.

„Dojazd sanitného vozidla by mal byť okolo 10 minút, mozog však začína odumierať po troch minútach od zástavy srdca,“ hovorí Jozef Koppl, zástupca prednostu Kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny DFNsP v Bratislave.

„Stretávame sa s tým, že ľudí čoraz viac zaujíma podanie prvej pomoci, matky sa nás pýtajú už v tehotenstve na to, ako správne podať prvú pomoc bábätku. Štatistiky nepustia, 80 percent stavov kedy laik poskytne prvú pomoc, sú blízki ľudia človeka, ktorý záchranu potrebuje,“ dodal Jozef Koppl.

Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave si budete môcť dnes od 10. do 15. hodiny vyskúšať základy resuscitácie a dozvedieť sa o aktualizovaných postupoch pri podávaní prvej pomoci.

Dôležité je aspoň raz si to vyskúšať „na sucho“

„Kľúčové je začať so stláčaním hrudníka včas. Netreba sa báť prvú pomoc poskytnúť, na zlomené rebrá ešte nikto nezomrel, na zástavu srdca mnohí,“ vyjadril sa Viliam Dobiáš, prezident Slovenského Červeného križa.

Pri resuscitácii platí technika 30 stlačení hrudníka a hlboké dvojnásobné vdýchnutie.

„Tento deň je veľmi dôležitý. Keď si resuscitáciu ľudia aspoň jedenkrát vyskúšajú, vedia potom lepšie spolupracovať s operátorom, keď sa naozaj ocitnú v situácii, kedy život niekomu zachraňujú,“ uviedol Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Deň záchrany života podporili aj známi moderátori a speváci, ako Adela Banášová, Barbora Rakovská, Samuel Tomeček a Bruno Ciberej.

„Ja som presne ten typ, ktorý by sa bál zlomiť rebro a mal by som strach,“ povedal Bruno Ciberej. „Chcem však byť pripravený a vedieť čo najviac,“ doplnil.

Správne resuscitačné postupy sú určované a pravidelne revidované autoritou – garantom Európskou resuscitačnou radou (ERC). Slovenská resuscitačná rada (SRR) ako národná filiálka ERC aj tento rok organizuje Deň záchrany života.

Tvoje ruky môžu zachrániť viac životov

Návštevníci Dňa záchrany života 2015 sa budú môcť stretnúť a porozprávať s poskytovateľmi neodkladnej zdravotnej starostlivosti, záchranármi, inštruktormi prvej pomoci o skúsenostiach a zručnostiach pri poskytovaní prvej pomoci, budú sa môcť niektoré zručnosti na figurínach aj naučiť, alebo si ich vyskúšať.

Na Dni záchrany života 2015 sa organizátori pokúsia vytvoriť slovenský rekord v počte vykonávaných simulovaných resuscitácií súčasne. V spolupráci s jednotlivými zložkami záchranného integrovaného systému bude tento deň realizovaný vo vybraných mestách po celom Slovensku.

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM