Ľuba Lesná Kultúra

Ste milovníkom ľudového umenia? Úľuv pripravil výstavu prác z Považia

Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v priestore v centre Bratislavy v Prednej izbe ÚĽUV otvorilo novú výstavu s názvom Považie. Okrem toho, že predstavuje vzácne artefakty z Múzea ľudovej umeleckej výroby, sú tam aj výrobky od súčasných výrobky od súčasných výrobcov z Považia.

Ilustračný obrázok k článku Ste milovníkom ľudového umenia? Úľuv pripravil výstavu prác z Považia
Zdroj: TASR

Námestníčka riaditeľky ÚĽUV Helena Haberernová vysvetlia, že výstavou chcú vyzdvihnúť originalitu a remeselnú zručnosť nežijúcich majstrov, ako aj dôležitosť súčasných výrobcov ľudovej umeleckej výroby.

„Oni sú tí, ktorí nadväzujú na tradíciu, inšpirujú sa a rozvíjajú ju ďalej pre budúce generácie,“ povedala Haberernová.

Drotárstvo, výšivky, rezbárstvo

Návštevníci si tak môžu porovnať výrobky z drôtu od Jozefa Holánika-Bakeľa, ktorý ako prvý na svete pozdvihol drotárstvo na umenie, a súčasnú výrobu jeho nasledovníka, drotárskeho majstra Juraja Šeríka.

Charakteristická výšivka z Čičmian je zastúpená šatkou a zásterou zo zbierkového fondu, ale aj súčasnými výšivkami od Emílie Kováčikovej a jej dcéry Ľudmily Bušovskej.

Okrem drotárstva a výšivky má na výstave bohaté zastúpenie rezbárstvo. Svoje drevené výrobky predstavujú bratia Peter, Ľubomír a Vincent Bandúrovci, Miloslav Jaroš a Jozef Šíma. Na porovnanie tvorby z minulosti sú vystavené práce ľudového rezbára majstra Pavla Bavlnu z považskej obce Štiavnik, ktoré zo svojej zbierky poskytlo MĽUV.

Anonymita majstrov sa vytratila

„Tvorcovia ľudového umenia zostávali dlho neznámi. Keď sa v 50. rokoch 20. storočia dostalo na scénu ÚĽUV, anonymita sa začala vytrácať. V súčasnosti pokračuje ústredie vo vytýčenej ceste, kde jednou z úloh je dohliadať na umeleckú výrobu a výrobcov,“ povedala kurátorka výstavy Ivana Tinesová.

Výstava potrvá do 15. januára 2015.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM