Rôzne

Stavebné práce na projekte SKY PARK napredujú. Na pláne je tretia základová doska

Penta Investments, s. r. o. chce do troch rokov vybudovať v postindustriálnej lokalite novú štvrť, kde vyrastie Sky Park.

Ilustračný obrázok k článku Stavebné práce na projekte SKY PARK napredujú. Na pláne je tretia základová doska
14
Galéria
Zdroj: Penta Investments, s. r. o.

Výstavba projektu SKY PARK od Zahy Hadid oficiálne odštartovala v máji tohto roku, pričom stavebné a prípravné práce prebiehali na pozemku na rohu Čulenovej a Továrenskej ulice už od začiatku roka.

Podľa plánu

Prvá etapa projektu má byť dokončená koncom roka 2019. Tá sa skladá z troch rezidenčných veží, ktorých súčasťou je viac ako 700 bytov a 1 100 parkovacích miest. Výstavba projektu pokračuje podľa slov Gabriela Tótha z Penta Investments, s. r. o. podľa stanoveného harmonogramu.

„Momentálne je v prvej veži dokončená realizácia pilót, prebiehajú zemné práce a realizuje sa výstavba podzemnej tesniacej steny. Druhá veža má hotovú základovú dosku pod samotnou vežou, ako aj pod podzemným parkoviskom. Práve prebiehajú dokončovacie práce na skelete 2. nadzemného podlažia. V rámci tretej veže sme dokončili zemné práce, podzemnú tesniacu stenu aj realizáciu pilót, vďaka čomu môžeme začať práce na základovej doske,“ Bratislava24.sk informovala spoločnosť Penta Investments, s. r. o.

Mestský park

Súčasťou projektu SKY PARK bude aj nový mestský park na rozlohe viac ako 20-tisíc metrov štvorcových, ktorý bude prístupný pre všetkých obyvateľov Bratislavy. V druhej etape projektu SKY PARK počíta Penta s dvoma administratívnymi budovami, pričom jedna z nich už disponuje aj stavebným povolením.

Jurkovičova tepláreň

Zároveň sa už v 1. etape projektu zrekonštruuje fasáda historickej budovy Jurkovičovej teplárne, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Rekonštrukcia fasády Jurkovičovej teplárne sa pripravuje, mala by byť dokončená v čase ukončenia 1. etapy projektu SKY PARK, teda v roku 2020.

Fasádu budovy plánuje investor zachovať tak, ako bola navrhnutá. Časti budovy, ktoré sa nebudú dať zachovať, bude reštaurovať alebo vyrábať kópie. Pôvodný vizuál zostane zachovaný. Čo sa bude v teplárni nachádzať, zatiaľ známe nie je. Penta momentálne uvažuje nad rôznymi alternatívami ako efektívne využiť priestory teplárne a prísť s najvhodnejším konceptom jej využitia.

SKY PARK by Zaha Hadid
14
Galéria
Zdroj: Penta Investments, s. r. o.
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM