Krimi

Štatistiky utopených varujú. Najhoršia je kombinácia kúpania a pitia alkoholu

Radovánky sa môžu zmeniť na tragickú udalosť. Minulý rok sa na Slovensku utopilo viac ako sto ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Štatistiky utopených varujú. Najhoršia je kombinácia kúpania a pitia alkoholu
Zdroj: TASR

Horúce počasie, ktoré sa stáva dennou realitou, láka ľudí k vode. Ako upozornil analytik Vodnej záchrannej služby Slovenského Červeného kríža Milan Hučko, všetci kúpaniachtiví by nemali zabúdať na to, že radovánky sa môžu zmeniť na tragickú udalosť. Mementom je číslo 122, ktoré označuje počet utopených ľudí na Slovensku v roku 2015.

Najrizikovejšie sú rieky a jazerá

„Najviac, až 51 ľudí, sa utopilo v riekach, na jazerách či rybníkoch to bolo 21 a na priehradách 16. Zvyšné prípady sa týkali utopenia na iných miestach, napríklad studne, odpadové či nezakryté jamy,“ spresnil Hučko. Najčastejšie sa utopili ľudia vo veku od 50 do 60 rokov. „Zaznamenali sme až 31 utopených v tejto vekovej kategórii, k tomu môžeme prirátať aj osemnásť prípadov, ktoré sa týkajú seniorov nad šesťdesiat rokov,“ skonštatoval analytik. Naopak, v prípade detí do 10 rokov prišlo v roku 2015 len k jednému tragickému prípadu.

Pozor na alkohol

Medzi najčastejšie príčiny utopenia patrí najmä konzumácia alkoholu. V roku 2015 to bol dôvod 42 utopení, čo je nárast oproti roku 2014, keď sa stalo 36 prípadov. Hučko pripomenul riziko, ktoré alkohol predstavuje. „Ak je napríklad 35 stupňov Celzia a človek sediaci v tieni si dá niekoľko pív alebo tvrdého alkoholu a potom skočí do vody, môže to mať fatálne následky. Organizmus to jednoducho nezvládne a nastane utopenie zo zlyhania organizmu,“ poznamenal analytik.

Časté zlyhania orgánov

Hučko poukázal aj na stúpajúci počet prípadov utopenia vplyvom zlyhania telesných orgánov. V porovnaní s rokom 2014 narástol v roku 2015 zo sedem na štrnásť prípadov. „Tragické následky zapríčiňuje šok, ktorý organizmus môže dostať po slnení a následnom rýchlom vbehnutí alebo skočení do chladnej vody,“ vysvetlil.

Za posledných desať rokov sa na Slovensku ročne utopí v priemere 120 ľudí. V poslednom období bol najhorším rok 2013, keď záchranári a polícia zaznamenali 147 tragických prípadov. „Od roku 1986, odkedy tieto údaje sleduje VZS SČK, bol najtragickejším rok 1991, keď sa na rôznych miestach a vodných plochách utopilo 189 ľudí,“ priblížil Hučko.

Čítajte aj: Smrť 59-ročnej ženy z Bratislavy vyšetruje polícia

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM