Rôzne Správy

Štartujú lety do zahraničia: KAM a KEDY vzlietnu lietadlá zo slovenských letísk? + PREHĽAD

Letiská v Košiciach a Bratislave oznámili skvelé správy! Z hlavného mesta a metropoly východ vzlietnu čoskoro opäť lietadlá.

Ilustračný obrázok k článku Štartujú lety do zahraničia: KAM a KEDY vzlietnu lietadlá zo slovenských letísk? + PREHĽAD
10
Galéria
Zdroj: Letisko M. R. Štefánika

Premiér Igor Matovič v utorok 9. júna oznámil úplné otvorenie hraníc Slovenska s ďalšími 16 krajinami. Otvorením hraníc by mala byť umožnená aj medzinárodná doprava, vrátane leteckej dopravy. Dnes24 o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Veronika Ševčíková.

Letecky do troch krajín

Medzi krajinami, s ktorými budú hranice Slovenska otvorené, sú aj Bulharsko, Grécko a Cyprus, kam má od júla naplánované pravidelné lety z Letiska M. R. Štefánika dopravca Ryanair. Do bulharskej Sofie a z nej má od 15. júna v pláne lety dopravca Wizz Air. Do ostatných krajín, s ktorými sa aktuálne hranice otvoria, sa z Bratislavy pravidelnou leteckou dopravou v súčasnosti nelieta, pravidelné lety na Maltu má dopravca Ryanair v pláne od konca októbra.

Ryanair už skôr avizoval, že od júla plánuje obnoviť približne 40 percent letov, medzi nimi aj z Bratislavy. Lety do bulharského Burgasu a z neho sú v pláne od 4. júla každý piatok, jedenkrát týždenne.

Lety do gréckeho mesta Solún (Thessaloniki) plánuje írsky dopravca spustiť z Bratislavy od 6. júla každý pondelok a lety na grécky ostrov Korfu od 7. júla každý utorok. Lety do Atén sú v pláne od zimného letového poriadku – od konca októbra 2020.

Ryanair bude lietať z Bratislavy aj do mesta Pafos na Cypre od 4. júla, vždy v sobotu. Pravidelné lety Ryanairu z Bratislavy na ostrov Malta sú v pláne od zimného letového poriadku, od konca októbra 2020.

Z Bratislavy sa dostanete so spoločnosťou Wizz Air do Sofie a z nej do Bratislavy od 15. júna s frekvenciou trikrát týždenne v júni a od júla štyrikrát týždenne.

Od druhej polovice júna má pravidelné sezónne letecké linky naplánované z Bratislavy aj dopravca Smartwings. Využívajú ich cestovné kancelárie aj individuálni cestovatelia. Počas tohtoročnej letnej sezóny by mali z Letiska M. R. Štefánika smerovať letecké linky na grécke ostrovy Kréta (Heraklion), Rodos, Zakynthos a Korfu, do bulharského Burgasu či Larnaky na Cypre a naspäť.

Z Košíc do Prahy

Letisko Košice po troch mesiacoch čiastočne obnovuje prevádzku. Obnovenie letov sa začne na linke medzi Košicami a Prahou, ktorú prevádzkujú České aerolínie (ČSA). Prvý let je naplánovaný na 15. júna. Letisko o tom v utorok informovalo v súvislosti s uvoľnením opatrení proti šíreniu nového koronavírusu.

„Lietať sa začne trikrát týždenne každý pondelok, stredu a piatok, s príletom do Košíc o 13.45 h a následným odletom späť do Prahy o 14.30 h. Lietať sa bude lietadlami typu ATR 72 štandardne pre 64 cestujúcich. Postupne bude frekvencia letov narastať a návrat na pôvodnú úroveň 13 letov za týždeň je očakávaný od 1. septembra 2020,“ oznámila hovorkyňa letiska Karolína Linhartová.

Ďalšou leteckou spoločnosťou, ktorá obnoví letovú prevádzku, bude Austrian Airlines, ktorá prevádzkuje linku z Viedne do Košíc.

Prvý let je naplánovaný na 22. júna. Lety z Košíc do Viedne budú pravidelne štyrikrát do týždňa.

Podľa očakávaní bude na jeseň tohto roka frekvencia letov na pôvodnej úrovni ako pred obmedzením letov. Obnovenie leteckých spojení spoločnosťami LOT Poľské Aerolínie, Ryanair a Wizzair závisí od rozhodnutia ústredného krízového štábu.

V dôsledku opatrení proti šíreniu nového koronavírusu došlo od 13. marca k zákazu letov s miestom pristátia na území SR. V Košiciach tak boli zrušené všetky odlety a prílety leteckých spoločností ČSA do Prahy, Austrian Airlines do Viedne, LOT Polish Airlines do Varšavy, Eurowings do Düsseldorfu a Wizzair do Londýna-Lutonu.

Ide sa do sveta!

„Spolu išlo o vyše 1015 letov (75 letov týždenne) a Letisko Košice prišlo približne o 100-tisíc cestujúcich. Na Letisku Košice sa v tomto období neuskutočnili ani repatriačné alebo nákladné lety,“ informovala v utorok Linhartová.

V priebehu júna a júla viacero európskych leteckých spoločností obnovuje svoje pravidelné linky, čomu napomáha aj fakt, že jednotlivé krajiny postupne uvoľňujú cestovateľské obmedzenia. Na letiskách i na palube lietadiel sú však v platnosti príslušné hygienické opatrenia.

„Vďaka podporným opatreniam zo strany štátu toto enormne náročné obdobie prekonávame a pracovné miesta sme rušiť nemuseli. To, že letisko bolo uzavreté, sme využili na rôzne opravy, prípravné a dezinfekčné práce tak, aby sa cestujúci v priestoroch letiska cítili nielen pohodlne, ale aj bezpečne,“ skonštatoval výkonný riaditeľ Letiska Košice Michael Tmej.

Opatrnosť nadovšetko

Hygienické opatrenia bude potrebné na letiskách dodržiavať aj po spustení civilných letov. Letisko M. R. Štefánika sa pripravuje na ich zavedenie po tom, čo bude nariadenie konkretizované. „Už teraz je však samozrejmosťou pravidelná dezinfekcia priestorov terminálu letiska, letiskových autobusov, madiel a dotykových plôch. V budove letiska sú umiestnené zariadenia na dezinfekciu rúk a zamestnanci letiska, ktorí prichádzajú do kontaktu s cestujúcimi, nosia osobné ochranné pracovné prostriedky. Vstup do budovy letiska je povolený len s ochranným rúškom na tvári,“ upozorňuje Ševčíková.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM