Ľuba Lesná Samospráva

Starostovia, starali ste sa? Odpočet sľubov za posledné volebné obdobie

Tentoraz so starostkou Podunajských Biskupíc Alžbetou Ožvaldovou, ktorá bola vo voľbách v roku 2006 zvolená za starostku mestskej časti ako nezávislá kandidátka.

Ilustračný obrázok k článku Starostovia, starali ste sa? Odpočet  sľubov za posledné volebné obdobie
Zdroj: TASR

Čo sa vám z vašich predsavzatí podarilo splniť, na čo ste obzvlášť pyšná?

Všetky predsavzatia sme naplnili a urobili sme toho ešte viac. Môžete si pozrieť náš odpočet na internetovej stránke: http://www.biskupice.sk/…tarosta.html.

Čo sa vám naopak splniť nepodarilo a mrzí vás to?

Nevytvorili sme toľko parkovacích miest, koľko by bolo potrebných na sídliskách.

Ako ste vylepšili život:

a/ Rodinám s deťmi?

Zaviedli sme príspevok pri narodení dieťaťa v Mestskej časti Bratislava – Podunajské Biskupice od môjho nástupu od r. 2007 (najprv 1 000 Sk, zvýšili sme to na 50 €). Vytvorili sme Materské centrum – bezplatne pre rodičov s deťmi od 0–3 rokov (pravidelná činnosť). Prispievame pre rodiny s deťmi v hmotnej núdzi na začiatku školského roka, na školu v prírode. Výťažok zo súťaže vo varení guláša išlo pre všetkých žiakov, ktorí nastúpilo do I. ročníka na ZŠ v Podunajských Biskupiciach. Rozšírili sme triedy v MŚ, aby mamičky mohli nastúpiť do zamestnania a samozrejme sme obnovili všetky detské ihriská s novými hracími prvkami.

b/ Nezamestnaným?

Väčšinou v mestskej časti sú to ľudia, ktorí prišli z výkonu trestu, žiadajú príspevok na zabezpečenie dokladov, prispievame na to. Osobne prispievam všetkým, ktorí ma o to požiadajú. Väčšinou ide o Rómov, ktorí potrebujú ošatenie, jedlo. Prispievame aj nezamestnaným v Resoty.

c/ Dôchodcom?

Pravidelne prispievame na lieky, ale aj obedy, ktoré môžu objednať aj v našich školských jedálňach. Na obedy prispievame rozdielne podľa výšky dôchodku. Po mojom nástupe sme vytvorili ďalší klub dôchodcov, máme tri kluby, pravidelne im zabezpečujeme okrem činnosti aj výlety, prednášky, oslavy a rôzne programy.

d/ Psíčkárom?

Sú vyhradené priestory, plochy, ktoré sú určené pre voľný pohyb psov na desiatich miestach na území mestskej časti. Majú zabezpečené koše na psie exkrementy s boxom na vrecká (ktoré sa doplňujú dvakrát týždenne.) Ročne je to približne 130 tisíc sáčkov pre potreby psíčkarov.

e/ Bicyklistom?

Jeden km cesty sme vytvorili pre cyklistov smerom k Dunaju a v spolupráci s magistrátom (STARZ) sa urobili ďalšie napojenia na Vrakuňu a cez Dvojkrížnu ulicu smerom do starej obce, kde sa umiestnili aj držiaky na bicykle. V spolupráci s BSK v programovom období 2014–2020 a s magistrátom pripravujeme ďalšie projekty pre cyklistov.

f/ Podnikateľom – živnostníkom?

Databáza, kontakty, v rámci Podunajských Biskupíc a Bratislavy sa nachádza v Cezhraničnom informačnom a impulznom centre, ktoré sme vytvorilo v KD Vesna z INTEREG III. Rakúsko-slovenská spolupráca a spustili v roku 2009. Môžeme skonštatovať, že sa málo využíva.

Budete opäť kandidovať za starostku? Ak áno – prečo?

Budem opäť kandidovať, lebo dôveru, ktorú som dostala od občanov, od politického spektra od pravice až po ľavicu, ma zaväzuje, aby som dotiahla do úspešného konca okrem malých projektov aj veľké, typu „Odkanalizovanie Podunajských Biskupíc“ do budúceho roka a bola pri každom kroku prípravy R7 a D4.

Od roku 2007 „bojujem (aj s petíciou) za budovanie týchto stavieb, a dúfam v prípade zvolenia dúfam, že občanov nesklamem a zlepší sa dopravná situácia s výstavbou R7 na úseku Dunajská Lužná – Bratislava – Prievoz s napojením na D1 na Bajkalskej ulici. To sa môže podariť len so spoločným úsilím spolupráce obcí, vlády SR, ministerstva dopravy. Sme na dobrej ceste. Len výsledky presvedčia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM