Samospráva

Starostovia Bratislavy sa chcú aktívne zapojiť do novej petície proti hazardu

Rokovaniu starostov dominovali témy hazardu, zimnej údržby či mapovania stavu športovísk v hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku Starostovia Bratislavy sa chcú aktívne zapojiť do novej petície proti hazardu
5
Galéria
Zdroj: TASR

Starostovia mestských častí Bratislavy sa zišli na pravidelnom zasadnutí svojho Regionálneho združenia. Rokovaniu dominovali témy hazardu, zimnej údržby či mapovania stavu športovísk v hlavnom meste.

Téma hazardu opäť aktuálna

Petícia proti hazardu, ktorú pred časom realizovalo hlavné mesto, bola napadnutá na súde. Preto bude potrebné v krátkom čase túto tému opäť otvoriť, inak Bratislava zostane aj do budúcna bez prísnejšej regulácie.

Podľa názoru viacerých starostov by nebolo dobré, keby sa téma hazardu spolitizovala. Výsledkom diskusie o tejto téme bol návrh na vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá by mala začať komunikovať o podmienkach vytvorenia novej petície s hlavným mestom, občianskymi združeniami a aktivistami. Členmi pracovnej skupiny sa stala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová a starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa.

Mapovanie športovísk

Námestník primátora Juraj Káčer predstavil starostom mestských častí priebežný stav „mappingu“ školských telocviční a športovej infraštruktúry v hlavnom meste. Ako konštatoval, zmysel projektu sa naplní iba vtedy, ak budú magistrát a mestské časti postupovať spoločne. Realita totiž ukazuje, že deti nemajú kde športovať, nemajú kde plávať, ísť na ľad.

Bratislava je jediné mesto v rámci krajín V4, ktoré nemá vlastnú multifunkčnú halu. Preto požiadal starostov o pomoc a podporu. V rámci diskusie zaznelo zo strany starostov viacero názorov i zaujímavých podnetov. Starostka Devína Ľubica Kolková upozornila na možnosť využitia priestoru pri kameňolome na vytvorenia športového priestoru.

„Máme v katastri pozemok mesta, ktorý by bol ideálny na športového účely a mohol by slúžiť pre obyvateľov mestskej časti ale i celého mesta,“ upresnila Ľubica Kolková.

Starostovia diskutovali aj o ďalšom zámere hlavného mesta, ktorý sa týka pasportizácie stromov na verejne prístupných plochách. Zámerom je dostať stromy pod kontrolu, pretože súčasné podklady sú už zastarané. V rámci jednotného postupu bude nevyhnutné zistiť stav stromov, potrebu orezov, výrubov či plánovania výsadby nových stromov.

Zimná údržba

Opätovne sa hovorilo o potrebe dôkladného zmapovania komunikácií v jednotlivých mestských častiach. Tieto informácie budú potom prenesené do mestského systému GISU a na základe toho sa dajú hľadať spoločné riešenia. Zámerom magistrátu je zabezpečiť zimnú údržbu systémom kontaktu na dispečing. Preto by privítal operačné plány zimnej údržby od mestských častí.

V súvislosti s pripravovanou zimnou údržbou viacerí starostovia opätovne upozornili na tzv. cesty resp. komunikácie nikoho a požiadali magistrát o riešenie tejto situácie. Po dohode s magistrátom mestské časti zadefinujú svoje priority, ktoré by sa mali v súčinnosti s magistrátom riešiť.

Problematika psov

V Bratislave je nahlásených cca 70-tisíc údajov o psoch. Je predpoklad, že reálne ich je v hlavnom meste raz toľko. Preto je potrebné tieto počty pravidelne aktualizovať. Zámerom je dosiahnuť jednotnú databázu evidencie psov a platných známok. S tým úzko súvisí aj starostlivosť o psov na území hlavného mesta.

Aj preto starostovia so zástupcami magistrátu diskutovali o tom, ako označiť v mestských častiach miesta zákazov venčenia psov, miesta, kde sú umiestnené kontajnery na výkaly, resp. kde by sa mali umiestniť. Potrebné je aj zosúladiť existujúce VZN mestských častí so štatútom mesta.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Hazard a herne
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM