Nina Táborská Samospráva

Starosta Števčík prezradil svoje plány. Z úradu odišli prví zamestnanci, nová hovorkyňa ešte len príde

Už pár dní po minuloročných komunálnych voľbách nový starosta avizoval, že chce z miestneho úradu prepustiť približne 70 ľudí. O toľko ich tam je totiž podľa neho viac ako pred štyrmi rokmi. Koľko ľudí presne nové vedenie prepustí, má povedať nová organizačná štruktúra.

Ilustračný obrázok k článku Starosta Števčík prezradil svoje plány. Z úradu odišli prví zamestnanci, nová hovorkyňa ešte len príde
Zdroj: TASR

Novou hovorkyňou bratislavskej mestskej časti Staré Mesto by sa mala od začiatku februára stať Nora Gubková. Bývalú televíznu i rozhlasovú redaktorku, či komunikačnú šéfku Slovenskej agentúry pre cestovný ruch si vybral nový starosta Radoslav Števčík.

S novým šéfom samosprávy už prišiel na úrad aj nový prednosta, na posty niektorých vedúcich oddelení mestská časť zase pripravuje výberové konania.

Už pár dní po minuloročných komunálnych voľbách nový starosta avizoval, že chce z miestneho úradu prepustiť približne 70 ľudí. O toľko ich tam je totiž podľa neho viac ako pred štyrmi rokmi, úrad je tak zbytočne nafúknutý a prepúšťaním sa má ušetriť i optimalizovať práca. Prví zamestnanci už z úradu odišli, ale sami. „Zo 180 zamestnancov, ktorí na úrade boli, ich k pondelňajšiemu dátumu samo odišlo 15 až 20 a ďalších asi 10 až 15 by malo odísť v najbližších mesiacoch,“ uviedol Števčík.

Priorita: Cesty a chodníky

Koľko ľudí nové vedenie prepustí, má povedať nová organizačná štruktúra. Jej návrh sa momentálne v mestskej časti pripravuje a hotový by mal byť do konca tohto mesiaca. „Po jej prijatí by sme potom podľa štruktúry prispôsobili počty pracovníkov na jednotlivých oddeleniach. Staré Mesto má totiž 14 oddelení a 37 referátov, myslím si, že tento počet je príliš veľký. Iné mestské časti majú okolo osem oddelení a referátov podstatne menej,“ vysvetľuje.

Starosta sa dnes okrem iného venuje aj návrhu rozpočtu na tento rok. Zafinancovať by chcel hlavne opravu ciest a chodníkov, podľa neho sú v katastrofál­nom stave.

„Výnos z prenájmu parkovacích miest v zóne BPS Park máme do 250-tisíc eur ročne a tieto peniaze zďaleka nepostačia na to, aby sme vedeli opraviť aspoň tie cesty, ktoré v tejto zóne sú,“ upozorňuje Števčík. Tento rok chce preto spoplatniť parkovacie miesta pre návštevníkov. „Z príjmov by sme chceli v budúcnosti opravovať cesty a chodníky. To je jedna z priorít na tento rok,“ avizoval. „Ak to nemá ísť z daní Staromešťanov, chceme to vyzbierať od návštevníkov pri parkovaní,“ dodal.

Žiadne veľké projekty

Pri investíciách zatiaľ starosta plánuje len tie, ktoré zdedil ešte z predchádzajúceho volebného obdobia. V rámci Integrovanej stratégie rozvoja mestských oblastí sa má zrekonštruovať Základná škola na Vazovovej, denný stacionár na Záhrebskej či obnoviť park na Kmeťovom námestí.

„Na päť projektov máme 1,2 milióna eur. Projekty dnes kontroluje ministerstvo pôdohospodárstva, potom sa rozhodneme, či to stíhame,“ vysvetľuje starosta.

Projekty totiž podľa Števčíka musia dokončiť do konca júla, v krajnom prípade do konca septembra a napríklad práce na rekonštrukcii školy na Vazovovej sú rozrátané na osem mesiacov. „Ak sa nám to nepodarí zrealizovať a nedostaneme peniaze, tak to celé ostane na nás. Je to veľké riziko a preto som povedal, že tento rok sa do ďalších takých veľkých projektov púšťať nebudeme a sústreďme všetky sily, aby sme zrealizovali tieto,“ zdôraznil.

Samospráva však po voľbách dostala ešte grant z nórskych fondov na rekonštrukciu Pisztoryho paláca. Za asi pol milióna eur sa má počas 12 mesiacov opraviť jeho strecha a fasáda. „Do toho by sme sa chceli tiež pustiť. Ten palác opravu strechy i fasády naozaj potrebuje,“ dodal Števčík.

Prečítajte si tiež: Komentár: Pán starosta Števčík, čo takto začať s herňami a nie so Šafkom?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM