Rôzne

Starí Prešporčania sa na Troch kráľov nezaobišli bez partičky mariášu

Sviatok Troch kráľov, oficiálne Zjavenie Pána, patrí k najstarším kresťanským sviatkom. Viete, ako ho v minulosti slávili naši predkovia?

Ilustračný obrázok k článku Starí Prešporčania sa na Troch kráľov nezaobišli bez partičky mariášu
7
Galéria
Zdroj: TASR

Veriaci nielen na Slovensku slávia v tento deň (6. január) sviatok Troch kráľov. K tomuto dňu sa z minulosti viažu viaceré zvyky. Historička a etnologička Katarína Nádaská nám prezradila, ako vyzeral sviatok Troch kráľov v Bratislave a okolí desiatky rokov dozadu.

Poľovačka i karty

V minulosti bývali v Prešporku a okolí na sviatok Troch kráľov poľovačky. Mešťania sa taktiež zvykli stretávať vo svojich domoch na „muzicírovanie“ – rodinné koncerty.

„Páni sa neobišli bez partičky mariášu a dámy popíjajúc rozolíš (slabší likér) rozoberali nasledujúce obdobie fašiangov,“ povedala pre Bratislava24.sk Nádaská. Na Troch kráľov už totiž začínala plesová sezóna, niekedy bol dokonca prvý ples či bál práve v trojkráľový ve­čer.

Posväcovanie domácností

K sviatku Troch kráľov neodmysliteľne patria aj vinšovníci. „Okolo sviatku chodievali na Záhorí betlehemci v zložení traja pastieri, bača a anjel. Oblečení boli v bielych košeliach, na hlave mali koruny z papiera a v rukách palice,“ doplnila etnologička.

Na Záhorí sa taktiež piekol pletenec z kysnutého cesta, ktorý sa potom dával aj ako výslužka koledníkom. Tradičným zvykom bolo aj posväcovanie domácností kňazom.

Sviatok Troch kráľov
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM