Jakub Haršany Správy Samospráva

Staré Mesto bojuje s čiernymi stavbami. Podarilo sa im odstrániť nepovolenú terasu

Jednou z pálčivých tém hlavného mesta sú čierne stavby a ich odstraňovanie. Mestskej časti Staré Mesto sa s týmto problémom darí bojovať.

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto bojuje s čiernymi stavbami. Podarilo sa im odstrániť nepovolenú terasu
8
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

V Bratislave stojí množstvo čiernych stavieb, kameňom úrazu je však ich odstraňovanie. Proces je vo väčšine prípadov zdĺhavý a nie vždy úspešný. Jeden z vydarených prípadov sa v týchto dňoch odohral v Starom Meste.

Bratislavčanom bude terasa chýbať

Na Rybánskej bráne sa mestskej časti podarilo odstrániť nepovolenú terasu, ktorá tam stála od leta roku 2014. „Rozhodnutie o odstránení terasy bolo vydané v dôsledku jej realizácie bez povolenia príslušného stavebného úradu a na základe zistení v správnom konaní, v ktorom sa preukázalo že terasa je v rozpore s verejným záujmom,“ Bratislava24.sk informovala hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

S odstránením terasy, na ktorej zvykli sedávať turisti či miestni Bratislavčania, však neboli úplne všetci spokojní. „Škoda, bola to najkrajšia terasa v meste a dúfam, že na jar bude späť,“ vyjadril svoj názor na sociálnej sieti z miestnych obyvateľov.

Ďalšia nepovolená stavba

Terasa na Rybánskej bráne nie je jedinou čiernou stavbou, ktorou sa Staré Mesto v súčasnosti zaoberá. „Aktuálne rieši stavebný úrad ďalší podobný prípad nepovolenej stavby na Tobruckej ulici,“ prezradila Gubková.

Kedy bude táto stavba odstránená je však vo hviezdach. Celý proces sa môže naťahovať aj niekoľko mesiacov, prípadne rokov, ako to bolo aj v prípade terasy na Rybánskej bráne. „Stavebný úrad je povinný postupovať pri odstraňovaní stavieb striktne podľa príslušných ustanovení stavebného zákona,“ dodala na záver hovorkyňa.

Terasy v centre Bratislavy
8
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM