Kultúra

Staňte sa súčasťou pohybového predstavenia umelcov z Paríža počas Noci múzeí a galérií

V Slovenskej národnej galérií sa môžu odvážlivci zapojiť do pohybového workshopu umelcov z Paríža. Motiváciou je spoločné vystúpenie počas Noci múzeí a galérií.

Ilustračný obrázok k článku Staňte sa súčasťou pohybového predstavenia umelcov z Paríža počas Noci múzeí a galérií
Zdroj: internet

V Berlinke Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave voľne prístupnou prednáškou v stredu 17. mája o 18:00 hod. predstaví Franck Apertet svoju francúzsku experimentálnu skupinu les gens d’Uterpan, ktorú tvorí s Annie Vigier.

Zapojte sa do workshopov

Počas nasledujúcich dvoch dní Apertet povedie workshopy otvorené pre všetkých záujemcov. Uskutočnia sa vo štvrtok o 16:00 hod. a v piatok o 15:00 hod. a bude to príprava na verejnú performanciu počas sobotnej (20. 5.) Noci múzeí a galérií na rôznych poschodiach SNG od 17. hodiny do polnoci.

Predstavenie si vyžaduje koncentráciu, vedomie priestoru a ľudského správania, ako aj začlenenie sa do skupiny. Vybraní účastníci workshopu sa tak stanú priamou súčasťou záverečnej performancie a budú za svoje účinkovanie honorovaní.

„Parížska skupina les gens d’Uterpan pre túto príležitosť špeciálne upravila svoj slávny X-Event 2.6. Franck Apertet a Annie Vigier s príležitostnými spolupracovníkmi, performermi a choreografmi vytvárajú v múzeách umenia nečakané situácie, ktoré aktivizujú skupinu ľudí v danom priestore,“ informuje Ladislava Gnacková zo SNG.

Vystupujú po celom svete

Títo francúzski umelci pracujú podľa istých protokolov, určitých prefabrikovaných choreografických vzorcov či eventov. Tie opakovane rozohrávajú po celom svete v rôznych priestoroch, na verejných miestach i v múzeách a galériách, od londýnskej Tate Modern cez berlínske Biennale až po kolumbijský Cali Performance Festival.

„Séria X-Eventov zahŕňa sedem protokolov. Jedným z nich je práve X-Event 2.6 a čo uvidíte v SNG, bude osobitým prevedením tejto performancie. Aktivity skupiny les gens d’Uterpan aktuálne na Slovensku nemajú obdobu, no vzdialene nám možno pripomenú niektoré akcie Dočasnej spoločnosti intenzívneho prežívania (DSIP) z konca 70. rokov 20. storočia,“ dodala Gnacková.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM