Tomáš Stupavský Kultúra

Spomienky na legendárne kúpalisko Lido si budete môcť pripomenúť na Hviezdoslavovom námestí

Hlavne staršia generácia si určite ešte pamätá kúpanie na Dunaji a bájne Lido. 20 historických čiernobielych fotografií zachytávajúcich známe kúpalisko sa presunie v sobotu 1. augusta z námestia M.R. Štefánika na Hviezdoslavovo námestie.

Ilustračný obrázok k článku Spomienky na legendárne kúpalisko Lido si budete môcť pripomenúť na Hviezdoslavovom námestí
Zdroj: Dnes24.sk

Unikátna výstava je súčasťou projektu Spomienky na Lido. Čiernobiele fotografie budú umiestnené na Hviezdoslavovom námestí od 1. do 15. augusta.

Kúpalisko Lido bolo a dnes žiaľ už je len zabudnutým symbolom. Rozprestieralo sa na ploche približne 500 metrov od Starého mosta po dnešný most Apollo a petržalskom brehu Dunaja.

Jeho začiatky sa datujú okolo roku 1920, kedy otvorili kúpalisko s názvom Ostende. Bratislavské Lido prekvitalo hlavne v medzivojnovom období. Kúpalisko fungovalo do 2. svetovej vojny, no následne došlo v čase protektorátu k odčleneniu Petržalky od Bratislavy a zamedzeniu prístupu Bratislavčanov na kúpalisko. To bolo navyše počas vojny poškodené bombardovaním. Po vojne sa naň ešte vrátil život, aj keď sa už nikdy úplne neobnovilo.

Projekt Spomienky na Lido organizuje občianske združenie Mladá Petržalka v spolupráci so združením Bratislavské rožky. Cieľom výstav je nielen priblížiť bohatú minulosť bájneho symbolu Bratislavy, ale aj upozorniť na chátrajúce územie na pravom brehu Dunaja od Starého mosta až po most Apollo.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Takto sa kedysi Bratislavčania kúpali vo vodách Dunaja

Zdroj foto: Spomienky na Lido

Spomienky na Lido
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM