Správy

Spomienkou na Christa Boteva si uctili obete bojov za slobodu

Pietna spomienka sa konala pri Pomníku bulharských občanov padlých v Slovenskom národnom povstaní na Vajanského nábreží.

Ilustračný obrázok k článku Spomienkou na Christa Boteva si uctili obete bojov za slobodu
3
Galéria
Zdroj: TASR

Ten, kto padne v boji za slobodu, neumiera. Slová bulharského národného hrdinu, básnika Christa Boteva, pripomenula veľvyslankyňa Bulharskej republiky v Bratislave Jordanka Čobanová pri pietnom akte, pripomínajúcom hrdinov, ktorí padli v boji za nezávislosť a slobodu.

Spomienka na hrdinov

Vo svojom príhovore, ktorému predchádzalo kladenie vencov k pomníku bulharských občanov padlých v SNP na Vajanského nábreží v Bratislave, vzdala bulharská veľvyslankyňa hold obetiam oslobodzovacích bojov. "Spomíname na tých, ktorí obetovali mladosť a život za našu prítomnosť a budúcnosť. Pri tomto pamätníku vzdávame hold obetiam v boji proti fašizmu, tým, ktorí padli v mene jednej túžby,“ povedala.

Zdôraznila zároveň, že čas nesmie vymazať spomienky na hrdinov, v tejto súvislosti sa obrátila na mladú generáciu. „Pamätajme na ich odkazy, buďme dobromyseľní, tolerantní, múdri, pamätajme na to, čo znamená povinnosť a vlasť,“ vyzvala. „Som presvedčená, že tak ako Christo Botev, i my môžeme milovať svoju vlasť a pracovať pre jej blaho,“ dodala.

Deň Christa Boteva

Pietny akt sa uskutočnil pri príležitosti dnešného (2. 6.) Dňa Christa Boteva, ktorým si v Bulharsku pripomínajú padlých v boji za slobodu. Práve Botev, ktorý padol vo veku 28 rokov v boji proti tureckej nadvláde, je symbolom bulharského boja za nezávislosť.

Na slávnostnom akte sa zúčastnili predstavitelia zahraničných zastupiteľstiev v SR, veniec k pomníku položili i zástupcovia Kancelárie prezidenta SR, Ministerstva obrany SR, Zväzu protifašistických bojovníkov, zástupcovia Hlavného mesta SR Bratislavy i mestskej časti Bratislava-Staré Mesto a taktiež i predstavitelia združení príslušníkov bulharskej národnostnej menšiny v SR.

Spomienka na Christa Boteva
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM