Tomáš Stupavský Rôzne

Spoločnosť, ktorá chce zbúrať PKO sa snaží zničiť aj historický balustrádový múrik na dunajskej promenáde

Čo je nové na dunajskom nábreží? Obľúbené miesto mnohých Bratislavčanov je neustále ohrozované developermi, tvrdia zástupcovia iniciatívy Bratislava otvorene. Najnovšie sa spoločnosť Henbury Development (HD), ktorá chce zbúrať PKO, snaží zničiť aj ďalšiu tradičnú pamiatku nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Spoločnosť, ktorá chce zbúrať PKO sa snaží zničiť aj historický balustrádový múrik na dunajskej promenáde
Zdroj: Dnes24.sk

Dunajská promenáda patrí k najnavštevo­vanejším miestam v Bratislave. Avšak podľa iniciatívy Bratislava otvorene si hlavné mesto už za exprimátora Andreja Ďurkovského zničila najkrajšiu časť promenády masívnym betónovým múrom.

Podľa aktivistov je škoda, že ľudia tam v súčasnosti sedia na lavičkách a namiesto na rieku hľadia na betónový múr. Projektanti vymýšľajú rôzne bizarné nadstavce a pritom by mali zvoliť oveľa rozumnejšie riešenia, ako napríklad pri Eurovei (fotogaléria).

Problémom protipovodňová ochrana

Otáznik teraz visí nad časťou promenády, ktorá sa nachádza v blízkosti PKO. Firma Henbury Development chce aj naďalej búrať významné kultúrno-spoločenské priestory. Navyše podľa aktivistov chce pod zámienkou úpravy dunajskej promenády a protipovodňovej ochrany odstrániť tradičnú kamennú balustrádu, ktorá vypĺňa priestor medzi Dunajom a stromoradím.

Travertínový múrik už takmer 60 rokov kultivuje vzhľad tamojšieho miesta. Najväčšou výhodou tejto pamiatky je, že umožňuje ľuďom prirodzenejší kontakt s Dunajom.

Mesto na strane aktivistov

„HD celý rok 2014 predkladala a dopĺňala žiadosti o úpravu dunajskej promenády a protipovodňovej ochrany. Tento investičný zámer mal možno okrem iného za cieľ preinvestovať finančné prostriedky z tzv. náhradného plnenia z predaja pozemku pod PKO – podľa zmluvy, ktorú uzavrel primátor Ďurkovský s firmou HD v roku 2006, kde sa malo cca 4,34 milióna eur z predaja použiť na výstavbu promenády,“ tvrdí vo svojom stanovisku iniciatíva Bratislava otvorene.

Podľa nich by mala mať verejnosť právo sa k takýmto projektom vyjadrovať a navrhovať svoje požiadavky. Ďalej Bratislava údajne nepotrebuje ďalšiu protipovodňovú ochranu. Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že hlavné mesto je pripravené aj na prípadnú tisíc ročnú vodu. Tiež konštatovalo, že sa vybudovala najrozsiahlejšia protipovodňová ochrana nášho hlavného mesta v jeho doterajšej histórii.

Na stranu aktivistov sa postavilo aj mesto, ktoré vo svojej odpovedi na žiadosť o záväzné stanovisko pre HD nesúhlasí s návrhmi developera. Riešeniu vytýka hlavne vytváranie optickej bariéry, tvarový dizajn, a takisto nesúhlasí so zbúraním travertínového múrika.

Prečítajte si tiež: Prichádza dunajská promenáda kvôli výstavbe Zuckermandelu o zeleň? Investor tvrdí, že jej objem neskôr zdvojnásobí

Dunajské nábrežie
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM