Samospráva

Sociálnu výdajňu v Novom Meste navštívi denne 50 až 70 ľudí

Viac ako 47-tisíc kusov mliečnych výrobkov, zhruba 21-tisíc kusov potravín, ako múka, cukor a cestoviny, či vyše 1500 kilogramov jabĺk. Aj to poskytla Sociálna výdajňa potravín a spotrebného tovaru v bratislavskom Novom Meste v roku 2015 sociálne slabším obyvateľom.

Ilustračný obrázok k článku Sociálnu výdajňu v Novom Meste navštívi denne 50 až 70 ľudí
Zdroj: SpeedwayClub.sk

Sociálna výdajňa, ktorú mestská časť Nové Mesto otvorila v septembri 2012, v súčasnosti vydáva bezplatne tovar 185 klientom, ktorí sa nachádzajú v nepriaznivej sociálnej situácii. Sídli v budove novomestskej Tržnice na Trnavskom mýte a otvorená je trikrát do týždňa. Informoval o tom hovorca starostu Nového Mesta Marek Tettinger.

„Denne ju navštívi od 50 do 70 klientov. Títo ľudia si často nemajú šancu kúpiť ani základné potraviny či hygienické potreby. Vďaka sociálnej výdajni sa pre nich stali potraviny a spotrebný tovar dostupnejšie,“ hovorí starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Tovar pre sociálnu výdajňu zabezpečuje samospráva prostredníctvom spolupráce s obchodnými reťazcami či výrobcami. „Okrem mliečnych výrobkov ako jogurty, tvaroh či maslo bol najväčší záujem o základné potraviny ako múka, cukor, ryža, cestoviny, ale aj strukoviny, dehydrované polievky, kávu a rôzne sladkosti – keksy, cukríky a čokoládu,“ priblížila vedúca oddelenia sociálnych služieb Miestneho úradu Bratislava – Nové Mesto Iveta Marčíková.

V ponuke sú tiež sterilizované výrobky, rôzne druhy rybacích a mäsových konzerv, zelenina a ovocie či jablká priamo od domácich pestovateľov. Na pultoch klienti našli aj množstvo drogériového tovaru. „V priebehu celého roka bola každý týždeň zabezpečená aj dodávka 63 kusov čerstvého chleba,“ dodáva Marčíková.

V súvislosti s vianočnými sviatkami mestská časť doplnila v decembri zásoby sociálnej výdajne aj o také potraviny ako údené mäso, bravčové aj hydinové, či vajcia.

Klientom sociálnej výdajne sa môže stať dôchodca, ktorý má trvalý pobyt v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto s dôchodkom do výšky 380 eur a do 700 eur v prípade dvojice.

Okrem toho sociálna výdajňa poskytuje služby aj občanom a rodinám s deťmi v hmotnej núdzi a občanom a rodinám, ktoré sa ocitli v náhlej krízovej situácii. Klienti platia iba vstupný jednorazový poplatok päť eur za vydanie čipovej karty, ktorá im slúži ako „kreditka“. Na tú si môžu potom vo výdajni vyberať tovar, o ktorý majú záujem.

Mestská časť Nové Mesto sa snaží každoročne skvalitňovať služby sociálnej výdajne. V tomto roku plánuje výdajňu vymaľovať a vylepšiť interiérové vybavenie. Záujem má taktiež o nadviazanie spolupráce s novými dodávateľmi.

Prečítajte si tiež: Bezdomovectvo – zatvárame pred ním oči, no tento problém sa týka všetkých. Každý sa môže ocitnúť na ulici

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM