Maros Palesch Samospráva

So županom o županovaní, part.5

Po dvoch týždňoch som sa opäť stretol s Bratislavským županom Pavlom Frešom aby som ho vyspovedal. Župan minulý týždeň županoval v Bruseli, padla vláda a župa má novinky, ktoré opäť zlepšia životy nás obyvateľov kraja. Takže bez zbytočného otáľania p

  • Začnem z ostra, pán Frešo odišli ste do Bruselu v čase keď neprešiel v parlamente Euroval a padla vláda. Ako sa ku vám správali vaši bruselskí partneri? Bolo cítiť nejakú zlú atmosféru?

**Myslím si, že meno Bratislavskej župy v Bruseli je veľmi dobré. Pracujeme tak aby sme napĺňali všetky očakávania našich partnerov v Bruseli. Preto ani pád vlády na Slovensku nemal na svedomí zhoršenie vzťahov. Samozrejme, že sa ľudia pýtali čo ďalej, ale to bolo v tej chvíli veľmi priskoro polemizovať o budúcnosti. **

  • Takže hovoríte, že situácia u nás neovplyvnila vzťahy so zahraničím?

** Určite áno, ale pochopte, každý čaká čo bude. Ja naozaj nechcem polemizovať. Pre mňa je dôležité, že sme sa počas rokovaní v Bruseli posunuli v našich projektoch opäť o krok ďalej. To je pre mňa ako župana najdôležitejšie.**

  • Poďme poporiadku, viem, že ste sa stretli s primátorom Prahy. O čom boli tieto rokovania?

Išlo o veľmi príjemnú pracovnúf večeru. S pánom primátorom Bohuslavom Svobodom som sa stretol po prvý krát. Je to veľmi príjemný človek. Rokovania boli o aktuálnej situácii v našom kraji a keďže Praha je samostatný kraj dalo sa porovnávať všeličo. Bavili sme sa napríklad o dopravnej infraštruktúre, sociálnych službách či eurofondoch. V konečnom dôsledku v rámci debaty o eurofondoch sme sa zhodli na jednom – vďaka štatistickým údajom, podľa ktorých je BSK bohatší ako okolie Viedne je nám z európskych peňazí pridelené veľmi málo. Každý však vie, že okolie Viedne sa s nami nedá porovnávať. Údaje o vyspelosti jednotlivých regiónov sú z roku 2008, čo bol predkrízový rok. Podľa týchto údajov by sme mali plánovať ďalšie programové obdobie, ktoré sa končí až v roku 2020. Kto však pozná situáciu v Bratislavskej župe, vie, že čerpať potrebujeme a naše výsledky hovoria o tom, že čerpať vieme.

  • Porovnávať nás s Viedňou? Nuž tak to je trochu na zasmiatie, respektíve na zaplakanie. Okrem primátora Prahy ste však rozprávali aj s predsedom vojvodinskej vlády Bojanom Pajticom.

S pánom predsedom Pajtičom sme preberali veľmi príjemnú vec. Totižto Bratislavský kraj má s Vojvodinou podpísanú Dohodu o spolupráci. Preto som rád, že môžem túto autonómnu časť Srbska nazvať partnerom. Vymysleli sme projekt, ktorý pomôže mladým ľuďom tak na Slovensku ako aj v Srbsku. Cezhraničný projekt by mal spočívať v systéme štipendií pre žiakov stredných škôl. Mňa veľmi potešilo, že našich vojvodinských partnerov oslovili najmä školy technického charakteru ale aj vinárska škola nakoľko sa vo Vojvodine nachádzajú rozsiahle vinohrady. Školstvo je jednou z oblastí, ktorá priamo ovplyvní našu budúcnosť. Preto tento projekt považujem za veľmi perspektívny. Nejde totiž len o Vojvodinských študentov ale aj o našich, ktorí sa v rámci výmenného pobytu budú vzdelávať v zahraničí. V neposlednom rade sme začali diskutovať aj o tom, že z peňazí, ktoré budú na tento projekt vyčlenené by sme chceli financovať aj učebnice pre jednotlivé školy. To znamená, že aj pre školy by bol tento projekt prínosom.

  • Ja som však v médiách zachytil aj ďalšiu informáciu. Vraj ste spolu so zastupiteľom SR v Bruseli Ivanom Korčokom otvorili peknú výstavu. Porozprávajte nám o nej viac.

Áno, mal som tú česť otvoriť výstavu obrazov, fotografií a sôch, ktoré predstavujú konkrétnych klientov. Ide o práce klientov DSS prof. Karola Matulaya. Viete ja sa držím zásady že, ľudí, ktorí majú nejaké znevýhodnenie netreba vyčleňovať, ale treba ich vťahovať do života. Práve takéto spoločné stretávanie sa s nimi, počúvanie ich potrieb a vytváranie priestoru a možností pre ich sebarealizáciu nám umožňuje potom lepšie rozumieť tomu, čo ľudia od župy potrebujú a samozrejme akým spôsobom im celá spoločnosť v rámci Bratislavskej župy môže pomôcť. Sila župy závisí nie od tých najsilnejších, ale od toho, akú kvalitu života majú tí najzraniteľnejší. Otvorenie výstavy si nenechal ujsť ani eurokomisár Maroš Šefčovič. Spolu sme si pozreli krátky dokumentárny film, ktorý zachytával život klientov tejto DSS a môžem povedať a to úprimne: Bol som dojatý. Sila, ktorú majú jednak klienti ale aj sila, ktorú majú dobrovoľníci či zamestnanci DSS je obrovská. Práve v tom okamihu som si uvedomil, ako veľmi sa našou prácou pomáha práve ľudom, ktorí to potrebujú.

  • Zdravie je to najkrajšie čo človek má, to je pravda. Každopádne chod župy sa počas vašej pracovnej cesty nezastavil. BSK má opäť ďalšie prvenstvo. Viete povedať aké?

:D Veľmi ma teší, že naša župa bude opäť o krok dostupnejšia pre občanov. Mňa ako fanúšika nových technológií veľmi teší, že v spolupráci s firmou DATALAN vznikla aplikácia pre IPHONE. Hovorím o pilotnom projekte MESTO V MOBILE. Táto aplikácia predstavuje moderný a efektívny spôsob komunikácie s občanmi. Bratislavský samosprávny kraj je už teraz aktívny na sociálnych sieťach, ale aj z dôvodu rastu používateľov iPhonov je pre nás smartfónová aplikácia zaujímavá. Aplikácia bude obsahovať štyri funkcionality. Základnou funkcionalitou je nástenka, pre občanov budú určite zaujímavé aj funkcionality anketa a podnety, a súčasťou aplikácie je aj interaktívna mapa s navigáciou.

  • Posledná otázka sa bude týkať našich seniorov. Župa opäť prišla s novinkou. Župná olympiáda seniorov. Priblížte nám aj tento projekt.

Pre mňa ako župana je dôležitá nielen skupina ľudí v aktívnom veku. Staráme sa tak o deti a študentov ako aj o ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc iných. Tiež však nezanedbávame tých, ktorí nás vychovali. Úcta k šedinám bola jedným z hesiel mojej predvolebnej kampane a ja sa naozaj aktívne snažím o to, aby som svojou prácou zlepšoval životnú situáciu ľudí v kraji. Áno, iste sa nájdu aj hlasy, ktoré budú hovoriť opak, no skúste sa ísť opýtať do ulíc. Župná olympiáda seniorov je jedným z dôkazov, že sa snažíme prinášať radosť do života. Ide o projekt, ktorý má jednak naštartovať športového ducha našich starých rodičov ale hlavne spestriť ich život tak, aby ani jeden deň v ich živote nebol šedým. Zopakujem to, čo som povedal ohľadne ľudí s mentálnym znevýhodnením: Pre nás je dôležité, aby ľudia, ktorí majú sociálne vylúčenie alebo sociálny problém, boli čo najdlhšie a v čo najväčšej miere zapájaní do aktivít, ktoré žijeme aj my. A Župná olympiáda seniorov k tomu významne prispieva.

Pán župan ďakujem za rozhovor a o dva týždne dovidenia.

Zdroj: Bratislava24, Maroš Palesch

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM