Maros Palesch Samospráva

So županom o županovaní, part.1

BRATISLAVA, 26.07.2011. Prvý zo série rozhovorov s bratislavským županom je tu. Pán Frešo, vedia ľudia čo je župa a na čo slúži?

V mojej volebnej kampani bola jedna z dôležitých tém aj zviditeľnenie župy ako takej. Ide o pomerne mladé samosprávne zriadenia .Pre mňa je dôležité aby župa nebola uzavretý úrad ale otvoreným zastupiteľstvom so zrozumiteľnou agendou.

  • Ste vo funkcii už viac ako rok. Podaril sa tento zámer?

** To musia povedať občania. Ja si však myslím, že dnes sa už v našom kraji nájde málo ľudí, ktorí by o župe nevedeli nič. Treba však povedať, že na zviditeľnení robíme aj naďalej. Napríklad aj tým, že sme takmer pravidelne každý štvrtok v niektorom z miest a obcí v kraji. Riešime problémy priamo na mieste. Župa totiž zastrešuje vážne oblasti, ako je doprava, sociálne veci, zdravotníctvo či školstvo. Úrad takéhoto rozmeru tu musí byť pre ľudí.**

  • Čím to bolo, že sme tu mali uzavretý úrad?

Ja nechcem polemizovať o tom, prečo tak tomu bolo. Niektorí aktívni občania si možno povedia: „ja som o župe vedel“ no je ich málo. Náš úrad je tu pre ľudí, rieši ich problémy a preto je neprípustné aby bol pre ľudí neznámou. My o všetkom informujeme. Svedčí o tom napríklad aj posledný prieskum agentúry Transparency International v ktorom sa naša župa umiestnila na prvom mieste zo všetkých ôsmych krajov v transparentnosti a miere zverejňovania. Získali sme 98 bodov zo 100 čo hovorí za všetko. Pre mňa však toto nie je mernou jednotkou. Pre mňa ako župana BSK je dôležité aby ľudia vedeli, koho župan zastupuje a že župan je tým, čo problémy riešiť chce a nie sa pred nimi skrýva.

  • Dobre poďme teraz na inú tému. Samosprávne kraje v tomto roku oslavujú 10 výročie…

Oslavujú? Neviem či sa dá hovoriť o oslavách. My na župe oslavujeme vždy vtedy, keď sa pre obyvateľov nášho kraja podarí zrealizovať niektorý z projektov, ktorý im zlepšuje kvalitu života. Desať rokov je síce pekný vek, no je pred nami ešte veľa práce.

  • Povenujme sa teraz vám. Ľudia vás vnímajú ako pracovitého aktívneho človeka, ktorý má rád šport. Ako by ste sa charakterizovali Vy sám?

**Hodnotiť ma môžu naozaj iní. Čo je však pre mňa ako človeka dôležité, je aby moje slová boli viditeľné v skutkoch. Myslím si, že keď niečo sľúbim, či už ako politik alebo ako človek, vždy sa snažím aj dodržať. Mám rád fair play a podľa tejto zásady sa snažím aj konať. Taktiež mám rád, a to asi každý obyvateľ nášho kraja vie, cyklistiku. Keď to počasie dovolí, chodím do práce na bicykli. **

  • O tej som sa s vami chcel aj porozprávať. Prečo cyklistika?

Odpoveď je jednoduchá. Okrem toho, že potrebujem aktívny pohyb mi čas na bicykli dáva priestor byť s rodinou, keďže často vyrážam so svojimi najbližšími na cyklistické výlety ale hlavne, keď som na bicykli, veľmi veľa rozmýšľam. Je to pre mňa priestor byť aspoň chvíľu sám so svojimi myšlienkami.

  • Na odľahčenie, sú zamestnanci župy tiež „nútení“ tráviť s vami čas na bicykli?

Narážate na film Fantozzi?(… smiech)

  • Áno, aj tam bol šéfom inštitúcie náruživý cyklista.

Takto, treba povedať, že aj na župe sa nájde zopár cyklistov, ktorí radi so mnou vyrážajú na bike trip. Nevyžadujem to však od všetkých. Každopádne, ten film je naozaj vtipný a neviem si predstaviť ako by sa tvárili niektorí zamestnanci, keby som usporiadal župnú súťaž v cyklistike. Bolo by to veľmi vtipné.

  • Ďakujem za rozhovor.
  • MP –

Foto: Archív BSK

FRESO_ROZHOVOR
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM