Alexandra Húsková Kultúra

SND a Cigánski diabli chystajú tanečnú premiéru Carmen a la Gypsy Devils. Účinkovať v nej budú aj Credance a sólisti baletu

Carmen je jedným z najznámejších príbehov lásky krásnej a neskrotnej Cigánky, ktorému nechýba romantická zápletka ani vášnivé emócie. Príbeh žiarlivosti, ktorý nevyhnutne smeruje k tragickej smrti. Tento príbeh ožije v SND v strhujúcom tanci so zmesou španielskeho i cigánskeho temperamentu

Ilustračný obrázok k článku SND a Cigánski diabli chystajú tanečnú premiéru Carmen a la Gypsy Devils. Účinkovať v nej budú aj Credance a sólisti baletu
Zdroj: TASR

Balet Slovenského národného divadla pripravuje na úvod novej sezóny premiéru jedinečného projektu, pôvodnej tanečnej drámy Georgesa Bizeta a Ernesta Šarköziho Carmen a la Gypsy Devils.

Choreografom a režisérom je Ladislav Cmorej, hudobné naštudovanie realizoval Ernest Šarközi, scénu navrhol Peter Janků, kostýmy Simona Vachálková, texty piesní napísal Emil Hasala.

Účinkovať v ňom budú sólisti Baletu SND Adrian Ducin, Katarína Kaanová, Barbora Blahová, tanečná skupina Credance a orchester Cigánski diabli. Inscenácia vzniká v umeleckej koprodukciu Baletu SND a Agentúry Mystik. Premiéra je plánovaná 27. a 28. septembra v historickej budove SND.

Romantické melódie Georgesa Bizeta zaznejú v originálnej úprave Ernesta Šarköziho, vedúcej osobnosti orchestra Cigánski diabli, jedného z najlepších orchestrov v kategórii etno a world music vo svete. Originálne diela, v ktorých majstrovsky spájajú folklór s ostatnými hudobnými žánrami (džez, etno, flamenco), dopĺňajú o výnimočnú virtuozitu, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou ich umeleckého prejavu.

Ako vznikla Sarkoziho Carmen?

V októbri 2013 vydal orchester Cigánski diabli album Carmen, ktorý na hudobnej scéne vzbudil veľkú pozornosť tým, že spracoval ucelený námet jedného diela. „My sme stále robili klasickú hudbu, snažili sme sa ju obliecť do cigánskeho šatu. Potom nás napadlo skúsiť skladby také, ktoré slávni skladatelia čerpali z cigánskeho etnika. Nie pospájať niečo od Bizeta a Brahmsa, ale urobiť jedno celé dielo. Tak sme si vybrali Carmen, nakoľko je to o jednej mladej Cigánke. Ako som robil hudbu, tak už mi napadali aj veci scénické. Keď to bolo hotové, tak nám viac ľudí povedalo, že je to scénická hudba a bolo by dobré urobiť ju aj s tancom,“ povedal Ernest Šarközi.

„Príbeh samozrejme ostane, ale táto Carmen bude iná, je to spracované na cigánsky naturel, spolu s tanečníkmi, ktorí sú výborní vo všetkých štýloch, verím, že to bude pre divákov veľmi zaujímavé,“ dodala Silvia Šarköziová.

„Na scéne sme kolektív všetkých chutí, máme sólistov z SND, voľné zoskupenie tanečníkov, ktorí si hovoria Credance. Nebol problém doplniť do Bizeta rómsky folklór, ale do rómskeho folklóru tancovať moderný balet. Sčasti sa to už podarilo, pred nami je celé leto,“ doplnil režisér Ladislav Cmorej.

Cigánski diabli a SND

„Tému ponúkol pred poldruha rokom Ernest Šarközi a riaditeľ baletu ju prijal. Je to veľmi známy príbeh, v tejto originálne spracovanej interpretácii to môže byť nový inscenačný počin. V SND hráme klasický repertoár aj s ‚výletmi‘ do iných žánrov. Tu ide o virtuózne hudobné poňatie, Cigánski diabli vo svojom odbore ako kapela patria k slovenskej interpretačnej špičke a presahujú aj naše hranice. Čakáme spätnú väzbu, že to vyprovokuje inscenačný tvar k niečomu mimoriadnemu,“ uviedol generálny riaditeľ Marián Chudovský.

Orchester Cigánski diabli vznikol v auguste 2007, jeho vedúcim je Ernest Šarközi. Ich repertoár má široký záber, od folklóru európskych národov cez klasické, operetné, operné, muzikálové, filmové a džezové skladby.

Od svojho založenia vydali päť albumov, Cigánski diabli (2007), Diabolské Vianoce (2007), Dobré časy (2008), Adagio & Furioso (2010) a Carmen (2013).

Počet ich vystúpení doma a v zahraničí už atakuje hranicu 3000. Koncertovali na piatich kontinentoch v 35 štátoch sveta, od Mexika cez Kóreu až po Japonsko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM