Kultúra

Slovensko-slovinské paralely aj rozdiely predstavuje výstava v centre Bratislavy

Expozícia Slovensko-slovinskej dimenzie je prezentáciou kultúrno-historických i súčasných paralel a rozdielov oboch krajín. Slovensko aj Slovinsko majú veľa spoločných čŕt v kultúre a spôsobe života.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko-slovinské paralely aj rozdiely predstavuje výstava v centre Bratislavy
Zdroj: Dnes24.sk

Slovensko-slovinská dimenzia je názov výstavy v Dvorane Ministerstva kultúry SR v centre Bratislavy. Expozícia je prezentáciou kultúrno-historických i súčasných paralel a rozdielov oboch krajín.

„Oslavujeme 25. výročie samostatnosti Slovinskej republiky a o niekoľko dní bude vaša krajina predsedať Rade Európskej únie. Pre tieto príležitosti sme pripravili výstavu,“ zdôvodnila v stredu (22. 6.) veľvyslankyňa Slovinskej republiky na Slovensku Bernarda Gradišnik jej slávnostné otvorenie, kde okrem hostí z rôznych ambasád nechýbal kultúrny program z oboch krajín.

Podľa veľvyslankyne majú Slovensko a Slovinsko nielen veľmi podobný a často zamieňaný názov, ale aj veľa spoločných čŕt v kultúre a spôsobe života.

Zhody a odlišnosti

Zámerom expozície je poukázať na tieto zhody a odlišnosti v tradíciách aj v súčasnej každodennosti. Potvrdzujú to vo vitrínach aj mnohé typické výrobky či úžitkové predmety z dreva, kovu, textilu a iného materiálu, nechýba ani kompletný mužský a ženský kroj.

Návštevník sa dozvie, ako vznikli a čo obsahujú štátne symboly oboch krajín. Že Slovinsko s polovičnou rozlohou Slovenska a dvojmiliónovým obyvateľstvom má veľa zaujímavostí.

Tie sú spomínané aj u nás. Jeden panel prezrádza významné medzníky, ktoré sa udiali na oboch územiach od praveku po súčasnosť. K nim patrí aj po desaťdňovej vojne osamostatnenie Slovinska (25. 6. 1991).

Významné osobnosti

Vo výbere významných osobnosti sú už nežijúci slovenskí architekti Dušan Samuel Jurkovič (1868 – 1947), Emil Belluš (1899 – 1979) a slovinskí Maks Fabiani (1865 – 1962), Jožo Plečnik (1872 – 1957).

Ďalšie osobnosti sú zo súčasnosti. Z literatúry sú to spisovateľky Daniela Kapitáňová a Polona Glavan, ďalej hokejisti Marián Gáborík a Anže Kopitar, ktorí pôsobia v zámorskom klube LA King, zjazdárky Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová sa na svahoch stretávajú s Tinou Maze.

Spomínaný je aj slovinský skokan na lyžiach Peter Prevc a náš Peter, svetoznámy cyklista Sagan. Povesti o hradoch a prírodných útvaroch dopĺňajú kresby Slavomíra Lalíka a Pavla Filgasa v podobách Bratislavy, Ľubľany a ďalších miest.

Čo nás spája a delí

Návštevník sa dozvie čo nás spája či delí v stravovaní, vinohradníctve, remeslách, salašníctve, včelárstve aj ako sa obyvatelia zabávajú na fašiangoch.

Námet na výstavu vznikol medzi vysokoškolskými učiteľmi a študentmi, ktorých zaujali tieto podobnosti a rozdiely pri štúdiu slovinského jazyka, stredoeurópskych štúdií, etnológie, architektúry a medzinárodných vzťahov.

Okrem spomínaného veľvyslanectva sa na expozícii podieľa Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave a Slovenské národné múzeum. Finančne projekt podporili Ministerstva kultúry obidvoch krajín a Ministerstvo zahraničných vecí Slovinska.

Výstava potrvá do 15. júla. Okrem slovenčiny a slovinčiny je aj v anglickej verzii a po premiére v Bratislave bude prezentovaná v Slovinsku aj ďalších európskych štátoch.

Čítajte aj: Bratislava opäť korunuje Máriu Teréziu. Z fontány potečie víno

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM